Nieuws

2 augustus 2022

Bouw gestart van nieuwe fietsbrug naar Eiland Zwijnaarde

Over een jaar kunnen fietsers veiliger, comfortabeler én sneller over de Tijarm

Volgende zomer moet de nieuwe fietsbrug over de Tijarm van de Schelde een feit zijn. De Vlaamse Waterweg nv en Eiland Zwijnaarde nv zijn gestart met de aanleg van een veilige en comfortabele verbinding tussen het bedrijventerrein en de Zwijnaardsesteenweg. De aansluiting van het jaagpad met de Zwijnaardsesteenweg wordt verbeterd en verbreed. Ook van Merelbeke naar de Gentse binnenstad fietsen wordt straks een stuk aangenamer. De betonnen brug zal meer dan 6 meter breed en 88 meter lang zijn. De aansluitende dijk verhogen we voor een betere bescherming tegen hoge waterstanden.

De bedrijvenzone Eiland Zwijnaarde is volledig omringd door water met het Kanaal van Zwijnaarde, de Ringvaart en de Tijarm, een aftakking van de Schelde tussen Zwijnaarde en Merelbeke. Voor een duurzame, toekomstgerichte ontwikkeling van het terrein sloegen Stad Gent, gemeente Merelbeke, De Vlaamse Waterweg nv en Eiland Zwijnaarde nv in 2020 de handen in elkaar. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen en het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse overheid financieren mee de nieuwe fietsbrug. Eind juli 2023 zouden alle werken rond moeten zijn.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De nieuwe fietsbrug over de Tijarm van de Schelde zal het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde verbinden met de Zwijnaardsesteenweg én de verbinding Merelbeke-Gentse binnenstad een stuk aangenamer maken. De nieuwe brug zorgt niet alleen voor een veilige en comfortabele verbinding maar verkort de fietsafstand met maar liefst 2 kilometer. Het bedrijventerrein is een tewerkstellingspool die volop in ontwikkeling is en meer dan 3000 jobs zal opleveren. De fietsbrug vormt dus een extra stimulans voor al deze werknemers om de fiets te nemen naar het werk. Daarnaast kadert de fietsbrug ook in het ruimer fietsnetwerk van Gent, Merelbeke en de omliggende gemeentes. Langs de kant van Merelbeke zal de brug aansluiten op het jaagpad naast de Tijarm. De aansluiting van het jaagpad met de Zwijnaardsesteenweg zal in de toekomst beter en breder zijn.”
“We ontwikkelen een nieuw, duurzaam bedrijventerrein in Zwijnaarde en dan moeten we natuurlijk ook aan het woon-werkverkeer denken. Ook dat willen we zo veilig en duurzaam mogelijk, daarom deze fietsbrug. Ideaal voor wie gaat werken in Eiland Zwijnaarde, maar ook voor iedereen die met de fiets naar het centrum van Gent wil rijden”, aldus schepen Sofie Bracke, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van nv Eiland Zwijnaarde.

Op deze rechteroever zal De Vlaamse Waterweg nv over 400 meter werken uitvoeren in het kader van het Sigmaplan. De dijk waarop de nieuwe brug aansluit, wordt verhoogd tot 8 meter en zal Merelbeke zo beter beschermen tegen overstroming van de Schelde. Dat is nodig, want het getij en de hoge waterstanden, die veroorzaakt worden door stormen op de Noordzee, reiken helemaal tot in Merelbeke.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief