Nieuws

7 maart 2022

Bouw van De Faar gestart!

De bouw van het gloednieuwe cultuureducatieve centrum De Faar in Dilsen-Stokkem is gestart. Op maandag 7 maart ging de spade officieel in de grond in en als alles vlot verloopt, kan De Faar begin 2024 in gebruik genomen worden.

Het nieuwe gebouw, dat zo’n 4.000 m² groot zal zijn, wordt rond de huidige bibliotheek gebouwd, tussen het Koning Boudewijnplein, het centrumplein Ter Motten en Spileind.

Het eigentijdse centrumgebouw wordt de thuishaven van het culturele veld Dilsen-Stokkem, met een sterke educatieve insteek. De bibliotheek, het vrijetijdspunt van de afdeling welzijn - vrije tijd - cultuur, de stedelijke humaniora en de kunstacademie zullen er allemaal een plaats krijgen, wat voor heel wat nieuwe kansen tot samenwerking zorgt. In het gebouw komt er ook een theaterzaal en ruimte voor een horecazaak.

Het ontwerp is van de hand van De Gouden Liniaal Architecten. Het nieuwe gebouw heeft een open en toegankelijke uitstraling en zal het verlengde vormen van de publieke buitenruimte op het plein. Centraal ligt de grote foyer, die door grote glaspartijen aansluit op die buitenruimte en zo een stedelijke dynamiek creëert. Elke functie die zich binnen bevindt, zal men vanop het plein kunnen waarnemen.

Bovenop het gebouw komt er een opvallend dakpaviljoen waaraan het gebouw zijn naam ontleent. De Faar (oftewel de schijnwerper) moet een herkenningspunt worden in de stad. Het paviljoen kan ook gebruikt worden om buiten les te geven. De theaterzaal wordt uitgerust met een vaste tribune met 232 zitplaatsen en een balkon. Daarnaast komt er ook een kleiner theaterlokaal met vaste tribune voor de kunstacademie.

De bestaande bibliotheek zal volledig opgaan in het nieuwe gebouw en verder worden uitgebreid met een nieuwe jeugdbib en een extra studiezaal. Op de eerste verdieping komt het secretariaat van de kunstacademie en vier specifiek uitgeruste woord- en muziekklassen. Op de tweede verdieping komen acht leslokalen die gedeeld zullen worden door de humaniora en de kunstacademie. Overdag zal de humaniora er onder meer de lessen muzikale en plastische opvoeding laten plaatsvinden, terwijl de 600 leerlingen van de academie er na schooltijd les zullen volgen. Daarnaast kunnen ook verenigingen in De Faar terecht om te vergaderen.

Door al deze spelers samen te brengen zet de stad in op nieuwe, waardevolle samenwerkingen die het culturele leven in Dilsen-Stokkem ten goede zullen komen en het lokale onderwijs verder zullen versterken.

De omgevingsvergunning voor De Faar werd afgeleverd in september 2020. Daarna werd werk gemaakt van de omstandige aanbestedingsprocedure voor de bouwwerken. Deze werden gegund aan de firma Driesen nv uit Pelt.

Als alles vlot verloopt, kan De Faar begin 2024 in gebruik genomen worden. De bouw van dit nieuwe cultuureducatieve centrum is met een kostenplaatje van 8,5 miljoen euro het grootste investeringsproject van deze legislatuur en vormt het sluitstuk van de herinrichting van Dilsen-centrum.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief