Nieuws

6 maart 2019

Bromfiets bromt niet meer

Het Laatste Nieuws | De bromfiets is bijna uitgebromd: langzaam maar zeker verdringt de geluidloze elektrische scooter de versies met verbrandingsmotor. Eén op de vijf verkochte brommers in januari was elektrisch. Met dank aan de overheid.

In januari werden in Vlaanderen 330 motorfietsen klasse B - die maximaal 45 km/u mogen rijden - ingeschreven. Daarvan hadden er 70 een elektrische motor, goed voor een aandeel van 21%. In heel 2018 was dat maar 16%, zo blijkt uit cijfers van Febiac, de Belgische automobielfederatie.

De gevoelige stijging is te danken aan de overheid: sinds 1 januari moeten eigenaars van e-brommers geen 'belasting op inverkeerstelling' (BIV) meer betalen. Elektrische bromfietsen waren ook al vrijgesteld van verkeersbelasting en krijgen sinds vorig jaar een zero-emissiepremie, tot 1.500 euro, bij de aankoop.

Makkelijk op te laden

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) is tevreden met de evolutie. "Dankzij het succes van de elektrische bromfietsen en motoren vergroent het transport op de Vlaamse wegen weer een beetje meer. In dit geval is het duidelijk dat de zero-emissiepremie een belangrijke stimulans is. Waarschijnlijk speelt het relatief grote aanbod van elektrische bromfietsen en motoren ook mee, en is de bekommernis om de reikwijdte wat kleiner dan bij elektrische wagens. Want brommers en motorfietsen worden vaker voor kleinere afstanden gebruikt en kunnen makkelijk thuis worden opgeladen."

De stijging bij de bromfietsen klasse A - met een maximumsnelheid van 25 km/u - is minder uitgesproken. Daar ging het aandeel elektrische versie van 3,1 naar 4,6%. Bij de motoren is zo goed als geen sprake van elektrische varianten. In januari werden 9 elektrische motoren ingeschreven op een totaal van 799, vorig jaar ging het om 134 stuks op een totaal van 13.925.

De 'vergroening' van onze wegen uit zich overigens ook in het totaal aantal ingeschreven bromfietsen: dat steeg in twee jaar tijd met 45%, en dat is mee te danken aan de 'speed pedelecs'. Die snelle elektrische fietsen worden immers ingeschreven als bromfiets.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief