10 september 2024
Start renovatie eerste woning in Doel geeft invulling aan afspraken…
Lees meer
Nieuws
12 juni 2023
Aan de brug van de Hector Henneaulaan in Zaventem voert De Werkvennootschap momenteel één van de grootste wegenwerken langs de Ring rond Brussel uit. Om de zeer onveilige verkeerssituaties op de Hector Henneaulaan op te lossen,wordt hard gewerkt aan een gloednieuwe brug . Fietsers en voetgangers krijgen er afgescheiden paden, gemotoriseerd verkeer en ook bussen rijden er straks veel vlotter. De op- en afritten aan weerszijden van de brug worden veiliger ingericht en de groene omgeving krijgt wandel- en fietspaden.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "In april 2021 stak ik hier de eerste spade in de grond. Vanuit Vlaanderen investeren we volop in meer leefbaarheid en een vlottere mobiliteit op en langs de Ring rond Brussel. Deze brug aan de Hector Henneaulaan is hier een prachtig voorbeeld van. Dankzij de investering van 38 miljoen euro ligt hier binnenkort een volledig afgewerkte brug die het toonbeeld is van een multimodale aanpak. Dit project toont dat de fiets ook een belangrijke plaats krijgt in grote infrastructuurwerken voor gemotoriseerd verkeer. Het materiaalgebruik, het weervast staal, zorgt voor lagere onderhoudskosten in de toekomst, dat soort innovaties vinden we ook belangrijk."
Om zowel fietsers, voetgangers, bussen, wagens als dieren een eigen plek op de brug te geven, is er veel plaats nodig. In vergelijking met de oude brug is de toekomstige brug dan ook dubbel zo breed. Die oude brug werd reeds vorig jaar afgebroken en vervangen door de eerste helft van de nieuwe brug. De installatie vorige nacht van het tweede en meteen ook de grootste brughelft maakt de omvang van de volledige brug intussen treffend duidelijk. De totale breedte van beide brugdelen is maar liefst 44 meter en dus een flink stuk meer dan de vroegere 16,5 meter van de oude brug.
Dit brugdeel met de grootte van een half voetbalveld lag tot gisteren nog vlak langs de Ring. Tijdens de nacht van 10 op 11 juni kreeg het tijdens een indrukwekkende inrij-operatie zijn definitieve plaats over de Ring.
Met zijn 106 op 27 meter heeft het tweede brugdeel de grootte van een half voetbalveld. De imposante constructie van 1700 ton lag tot gisteren nog vlak langs de snelweg en bood reeds verschillende maanden een indrukwekkend schouwspel. De installatie startte zaterdag rond 20 uur. In een eerste fase reed de brughelft vanop de werfzone over de Ring onder de huidige brug door. Daarna plaatste de aannemer de brug hoogst nauwkeurig op de brugpijlers, slechts op 10 cm afstand van het reeds aanwezige brugdeel.
Om de veiligheid voor het verkeer en de arbeiders in de werfzone te garanderen, waren zowel de Ring als de brug over de Hector Henneaulaan tijdelijk volledig afgesloten.
Dankzij een uitgekiende planning en de opgedane ervaring bij de plaatsing van de eerste brughelft, kon de aannemer de voorziene hinder met de helft reduceren waardoor het afsluiten beperkt bleef tot één nacht. Een knap staaltje van doorgedreven projectmanagement en risicobeheersing.
Einddoel: een dubbel zo brede brug met focus op veiligheid en vlot verkeer voor alle weggebruikers en brede natuurstrook voor dieren.
Toekomstbeeld: fietsers en voetgangers krijgen brede en veilige paden om de Ring te kruisen. Dieren gebruiken een afzonderlijke natuurstrook (‘ecopassage’) © De Werkvennootschap
De oude brug van de Hector Henneaulaan dateerde uit de jaren ’70 en was dringend aan vernieuwing toe. Voetpaden ontbraken op delen van de brug en fietsers reden rakelings langs het autoverkeer op geschilderde fietssuggestiestroken. Het autoverkeer, met inbegrip van de bus, stonden er ook vaak stil.
Sinds 2021 werkt de Vlaamse Overheid hard aan één totaaloplossing: een gloednieuwe brug, bestaande uit twee helften vlak tegen elkaar, die voldoende ruimte biedt aan alle weggebruikers om zich vlot en veilig te verplaatsen. Voor planten en dieren wordt op de brug een natuurstrook aangelegd.
Met de afbraak van de oude brug in het najaar van 2022 en de simultane opening van het eerste nieuwe brugdeel is er op vlak van veiligheid intussen al flink wat vooruitgang geboekt. Zowel fietsers als voetgangers beschikken er intussen over afgescheiden, veilige stroken.
“Dat investeringen in fietsinfrastructuur zoals hier nodig en ook nuttig zijn, bewijst het meeste recente Onderzoek Verplaatsingsgedrag. Het fietsgebruik in Vlaanderen lag nog nooit zo hoog. 18% van onze verplaatsingen doen we met de fiets, bijna evenveel (17%) leggen we te voet af. Hoewel de auto voor het eerst onder de 60% duikt in de modal split, is het nog steeds de koploper. Ook daar zijn investeringen belangrijk op vlak van doorstroming en veiligheid. Met een vrije busbaan op de Ring ontwijkt de bus de files en hopen we zo meer mensen te overtuigen om de auto links te laten liggen.”, aldus minister Peeters.
Meer info over de werken vind je op werkenaandering.be/henneaulaan
© Beelden De Werkvennootschap / Besix