Nieuws

18 mei 2019

Buitengewoon Limburg: Limburgers verdienen een duw in de rug

Het Belang van Limburg | Interview met Lydia Peeters, Lijsttrekker Vlaams Parlement, en Patrick Dewael, Lijsttrekker Kamer

Wat is de inzet van de verkiezingen hier in Limburg?

Patrick: “Dat zijn ongetwijfeld het werk en de portefeuille van de Limburgers. Onze economie doet het goed. Dat hebben we te danken aan al die doeners die onze provincie rijk is. Na de sluiting van Ford bleven we niet bij de pakken zitten. Integendeel: vandaag is de werkloosheid lager en waren er nog nooit zo veel vacatures. Die moeten we nu invullen. Wij willen meer Limburgers aan een job helpen. Zo kunnen ze vooruit gaan. En mensen die werken, willen we nog meer belonen. Met 1.000 euro extra netto op jaarbasis via een nieuwe verlaging van de personenbelasting. Dat is een stevige duw in de rug die al die leerkrachten, vrijwilligers, bakkers, mantelzorgers… verdienen! Het zijn zij die onze provincie stap voor stap beter maken.”

Lydia: “Inderdaad. Er is ook nog werk aan de winkel. Zo hebben vele jongeren en ouderen of mensen met een migratieachtergrond het moeilijk om aan de slag te gaan. De oplossing ligt volgens ons niet alleen bij het aantrekkelijker maken van werken, maar zeker ook bij een intensieve begeleiding, ons onderwijs en bij levenslang leren. Iedereen moet meekunnen. Limburg moet niet alleen inzetten op goed lager en middelbaar onderwijs waar de basis wordt gelegd, maar ook op een breder hoger onderwijs en samenwerkingen met bedrijven.”

Limburg is de groene long van Vlaanderen, hoe gaan we dat zo houden?

Lydia: “Voor ons staan een sterke economische ontwikkeling en het behoud van ons groen goud mekaar niet in de weg. Kijk naar de toeristische sector, die is in volle bloei en dat danken we ook aan ons groen. We moeten zorg dragen voor onze natuur en de open ruimte beschermen. Dat kan met een goed omgevingsbeleid dat tegelijk respect toont voor de eigendomsrechten van de mensen. Hoewel Limburg al koploper is op vlak van hernieuwbare energie, moeten we toch nog meer klimaatambitie durven tonen. We willen dat samen met de burgers én onze bedrijven doen. Zij zijn deel van de oplossing. We hebben dus geen nood aan groene dromen, maar aan concrete blauwe maatregelen. Haalbaar en betaalbaar, goed voor het milieu én de portefeuille van de mensen. Laat ons bijvoorbeeld zorgen dat iedereen kan investeren in energiebesparende isolatie of zonnepanelen op openbare gebouwen.

Wat met de mobiliteit?

Patrick: “Dat blijft echt een Limburgs pijnpunt. We hebben geen nood aan nieuwe plannen, de bestaande moeten gewoon worden uitgevoerd: denk aan de verbreding van de snelwegen, de Noord-Zuidverbinding, meer investeringen in het spoor… We willen openbaar vervoer ook goedkoper maken voor jongeren. Wij passen trouwens resoluut voor een kilometerheffing voor wagens. Je kan de Limburgers niet straffen voor het feit dat we aan de rand van het land wonen en dat het openbaar vervoer hier ondermaats is. Wat we wel gaan doen, is verder investeren in veilige fietspaden. We zijn nu al de fietsprovincie voor toeristen, maar de fiets moet ook voor functionele verplaatsingen meer kansen krijgen.”

Wat is jullie ambitie na de verkiezingen?

Lydia & Patrick: “Het is hier goed leven, maar we kunnen nog beter. Ons werk is niet af. Met de steun van de kiezer wil Open Vld opnieuw mee besturen. We gaan volop voor meer jobs en meer koopkracht. De politiek mag na de verkiezingen geen tijd verliezen met ellenlange onderhandelingen over de ontmanteling van het land. We moeten de handen uit de mouwen steken en verder werken. Voor Limburg!”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief