Nieuws

12 september 2020

Bus- en autocarbedrijven zullen ingezet worden voor vervoer naar school

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft beslist om bus- en autocar bedrijven in te zetten tijdens de schoolspits: “We moeten komen tot een betere spreiding van reizigers tijdens piekmomenten en dat kan door het inzetten van bus- en autocarbedrijven om lijnen die te kampen hebben met te drukke ritten.”

Sinds de opstart van de scholen krijgen heel wat reizigers te maken met volle bussen. VVM De Lijn heeft al het nodige gedaan om de rittenschema’s te herbekijken maar dit is echter niet voldoende. Ook werden er al op drukke assen versterkingsritten ingezet, net als andere jaren. Daarenboven zal het aantal reizigers nog stijgen op het moment dat de hogescholen en universiteiten opstarten. Daarom heeft Vlaams minister Lydia Peeters beslist om bus- en autocarbedrijven in te zetten tijdens de schoolspits om zo te komen tot een betere spreiding van de reizigers.

“Door Corona staat het merendeel van de vloot van de private bus- en autocar bedrijven stil. Dit gaat over een goede 1.700 voertuigen waarvan volgens de FBAA het grootste gedeelte geschikt is om in te schakelen voor het vervoer van leerlingen. De extra bus zal de reguliere lijnbus volgen en vlak achter de lijnbus op dezelfde plaatsen stoppen. Op het raam zal een aanduiding staan dat het om een versterkingsrit gaat. Het inzetten van extra bussen zal dus op een eenvoudige wijze heel snel opgeschaald kunnen worden indien nodig”, aldus minister Lydia Peeters.

De Lijn zal de lijnen tijdens de schoolspits monitoren en deze op constante wijze aanpassen wanneer blijkt dat er een capaciteitsprobleem optreedt. Voor deze bussen zal er een versterkingsrit worden uitgevoerd door de private sector. Volgens de huidige metingen gaat het over 600 extra ritten op dagbasis of het inzetten van 300 extra voertuigen tijdens de spits. Minister Lydia Peeters: “Dit betekent dat we tot het einde van 2020 hiervoor 12,5 miljoen euro extra hierin investeren.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief