Nieuws

9 februari 2023

Centraal fietsregister in strijd tegen fietsdiefstallen

Fietsdiefstallen gebeuren nog steeds te veel. Met de andere gewesten en het federale niveau heeft minister Peeters beslist om dat probleem aan te pakken via een centraal fietsregister: “MyBike”. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vandaag bekend in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement. “Vlamingen fietsen graag en veel, maar maken zich ook zorgen over het risico op fietsdiefstal, zeker nu duurdere exemplaren zoals e-bikes en speed pedelecs hun opmars maken. Die zorg mag geen belemmering zijn om voor de fiets als verplaatsingsmiddel te kiezen. Daarom werken we samen met het federale niveau en de andere gewesten aan een nieuw, uniform fietsregistratiesysteem om fietsdiefstal tegen te gaan en het fietsgebruik zo nog meer te stimuleren.”

Via het MyBike systeem kan elke fiets voorzien worden van een sticker met daarop een unieke code. In het register kan de eigenaar van de fiets inloggen, alle gegevens van de fiets opslaan en raadplegen, aangifte doen van een diefstal en nagaan of een tweedehandsfiets niet als gestolen werd opgegeven. Is een fiets gestolen, dan krijgt de fiets gelinkt aan deze unieke code de status ‘gestolen’ in het systeem. Bij verkoop van een fiets kan deze in het systeem overdragen worden aan de nieuwe eigenaar.

“Het grote voordeel van dit centraal fietsregister is de unieke code die gekoppeld is aan één specifieke fiets. Je kan meerder fietsen registeren, met elk een eigen code. Als een fiets is gestolen of verloren, kunnen de bevoegde instanties de eigenaar ook gemakkelijk opsporen”, zegt minister Peeters.

De bouw van de databank, die door de federale overheid zal worden beheerd en door de politiediensten zal kunnen worden geraadpleegd, is al gestart. De gewesten beginnen binnenkort met de ontwikkeling van een gebruikersportaal per gewest. Voor het afdrukken en verdelen van de stickers zullen de gewesten samen een bestek in de markt zetten. 

“De verschillende administraties stellen alles in het werk om tegen eind 2023 een operationeel systeem te ontwikkelen. Steden en gemeenten zullen ook een voorraad stickers kunnen aanvragen om bv. aan te brengen tijdens specifieke lokale sensibiliseringsacties. De specifieke functionaliteiten daarvoor zullen in de komende maanden worden uitgewerkt”, besluit minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief