Nieuws

19 maart 2019

Compensatieregeling digitale meter goedgekeurd in commissie

De commissie Energie van het Vlaams parlement heeft het ontwerpdecreet Digitale meter goedgekeurd. Daarbij werden ook de amendementen aangenomen die eigenaars van zonnepanelen garanderen dat ze gedurende 15 jaar na indienstname hetzelfde of een hoger rendement hebben als bij een terugdraaiende teller. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “We nemen nu de laatste hordes en de Vlaamse regering houdt woord: prosumenten behouden het rendement van een terugdraaiende teller of ze verhogen het. De uitrol kan van start gaan zoals gepland, op 1 juli.”

Het ontwerpdecreet ‘Digitale meter’ werd vorig jaar, op 29 juni 2018, al goedgekeurd. Sindsdien lag het ter goedkeuring in het Vlaams parlement. Belangrijk was nog om de 15 jaar garantie op het voordeel van de terugdraaiende teller te concretiseren.

Drie Vlaamse parlementsleden van de meerderheid dienden de amendementen in die prosumenten de keuze geven: ofwel de digitale meter plaatsen met behoud van het huidige systeem, met een compensatie voor de terugdraaiende teller en de betaling van het huidige prosumententarief. Ofwel overstappen naar het systeem dat de VREG uitwerkte, waarbij de zonnepaneleneigenaar enkel nettarieven betaalt op de elektriciteit die hij van het net afneemt.

De plaatsing van de digitale meter gaat van start op 1 juli 2019 en wordt uitgevoerd door de distributienetbeheerder Fluvius. Eerst komen de zonnepaneleneigenaars aan de beurt, de (ver)nieuwbouwwoningen, mensen met defecte meters of budgetmeters. Daarna volgt de rest van Vlaanderen. We schatten dat de uitrol voltooid zal zijn tegen 2034.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Zonnepaneleneigenaars mogen op twee oren slapen: hun investering in zonnepanelen blijft gegarandeerd, ook na de komst van de digitale meter. Bovendien zal de digitale meter hen een meer gedetailleerd inzicht geven in hun verbruik.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief