Nieuws

1 augustus 2022

Containers via de binnenvaart naar de festivalweide

Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg nv werken voor een zesde keer logistiek samen. Na backstagemateriaal in 2015, containers in 2016 en 2018, het hoofdpodium in 2017 en decoratieve containers in 2019 komen ook voor deze Pukkelpop-editie opnieuw containers over de waterweg naar de festivalweide.

Na eerdere geslaagde transporten via het water pakken Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg nv opnieuw uit met duurzaam vervoer. 

“Dit jaar worden opnieuw decoratieve containers per schip aangevoerd, een slimme en duurzame vervoerskeuze. Hét logische alternatief voor vervoer via de weg”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters.
“Het is een samenwerking die we erg graag in stand houden. We nemen met Pukkelpop heel wat initiatieven om de ecologische voetafdruk van het festival te verkleinen, en de algemene bewustwording te ondersteunen. Daar draagt dit initiatief zeker aan bij. Alleen al door het materiaal voor de opbouw via containers via de waterwegen te laten vervoeren houden we vijftien vrachtwagens van de weg, mooi toch!” zegt Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop.
“De containers zijn in Antwerpen via kaai 524 van Euroports op het binnenschip geladen, waarna het schip richting Haven Genk vertrok met 28 containers aan boord. Na de lossing op de kade van Haven Genk, kunnen de containers snel en efficiënt over een korte afstand naar de festivalweide in Kiewit vervoerd worden”, vertelt Heike Ulburghs, General Manager Haven Genk.

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2030 het aandeel van de binnenvaart in het goederenvervoer minimaal op 20 procent te brengen. 

“Dat doen we onder andere door te investeren in onze waterwegen maar ook samen met bedrijven te investeren in de aanleg van kaaimuren. Hiermee willen ondernemers ertoe aan te zetten om meer gebruik te maken van de binnenvaart. De samenwerking met Pukkelpop is er vooral op gericht om bedrijven bewust te maken van de voordelen en mogelijkheden van de waterwegen. Die mogelijkheden zien, is de eerste stap. Ze grijpen is de tweede stap,“ aldus minister Peeters.
“Initiatieven zoals deze zorgen voor meer bekendheid bij de ondernemers en brengen de mogelijkheden van transport over water onder de aandacht”, zegt Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv. “Bovendien is het ook een mooie voorbeeld van co-mobiliteit: de binnenvaart in combinatie met een kort voor- of natransport via de weg.“

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief