Nieuws

22 juni 2020

COVID-19: Aanpassing termijnen tachograaf, snelheidsbegrenzer en vakbekwaamheid

Naar aanleiding van COVID-19 zijn er specifieke en tijdelijke maatregelen genomen in verband met de vernieuwing of verlenging van bepaalde certificaten, getuigschriften en vergunningen en het uitstel van bepaalde periodieke controles en periodieke opleidingen binnen het beleidsdomein Mobiliteit. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) maakt bekend dat er, door een Europese verordening, een kleine aanpassing van termijnen is bij de tachograaf en snelheidsbegrenzer en bij de nascholing in het kader van vakbekwaamheid.

Tachograaf en snelheidsbegrenzer

Een tachograaf en snelheidsbegrenzer zijn verplicht voor vrachtwagens met een maximummassa van meer dan 3,5 ton en voor bussen. Indien de keuring hiervan had moeten plaatsvinden tussen 1/3/2020 en 31/8/2020, dan wordt deze termijn met zes maanden verlengd na de dag waarop de controle had moeten plaatsvinden.

Vakbekwaamheid

Elke chauffeur met een rijbewijs C of D (en een subcategorie ervan) die daarmee commercieel vervoer doet als professionele bestuurder, heeft een bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig. Bestuurders die een dergelijk bewijs hebben, zijn verplicht om de vijf jaar 35 uren nascholing te volgen bij een erkende instelling. Indien een bewijs van vakbekwaamheid afloopt tussen 1/2/2020 en 31/8/2020, dan wordt dit met zeven maanden verlengd, te rekenen vanaf de vervaldatum ervan. Ook de termijn om nascholing te volgen wordt verlengd met zeven maanden, te rekenen vanaf de vervaldatum van het bewijs van vakbekwaamheid.

Zo krijgen bestuurders ruim de tijd om zich volledig in orde te stellen. Daarnaast geeft het ook extra ademruimte aan de transportmaatschappijen om deze opleidingen in te plannen voor hun chauffeurs.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief