Nieuws

11 augustus 2020

Covid-19: Voorlopige rijbewijzen blijven langer geldig

Goed nieuws voor heel wat kandidaat-bestuurders die binnenkort hun praktisch rijexamen moeten inplannen. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kondigt aan dat er groen licht komt voor de verlenging van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen.

Omwille van de covid-19-crisis besliste Lydia Peeters, bevoegd voor rijopleiding en examinering, eerder dit jaar dat kandidaten van wie de geldigheid van het voorlopig rijbewijs vervalt voor 30 december, hun praktijkexamen tot 31 december 2020 kunnen afleggen. De geldigheid van de rijbewijzen is echter een federale bevoegdheid. Minister François Bellot bepaalde in het KB van 23 april 2020 dat de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, slechts tot 30 september 2020 werd verlengd.

Hierdoor zou een absurde situatie ontstaan waarin kandidaten, na 30 september, niet langer onder dekking van hun voorlopig rijbewijs kunnen oefenen op de openbare weg, terwijl ze in Vlaanderen wel tot 31 december 2020 het praktijkexamen mogen afleggen”, aldus Lydia Peeters. “Ik heb dit aangekaart bij mijn collega en we zijn nu dus tot een overeenkomst gekomen waarbij ook de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, wordt verlengd tot 31 december 2020. Concreet betekent dit dat kandidaten reglementair kunnen blijven oefenen na 30 september tot het einde van het jaar.”

Deze aanpassing is goed nieuws voor kandidaat-bestuurders die extra tijd krijgen om zich voor te bereiden op hun praktijkexamen en om een afspraak te boeken bij een examencentrum. Daar kunnen de wachttijden voor praktijkexamens, na de sluiting tussen maart en mei, immers oplopen tot enkele weken.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief