Nieuws

22 oktober 2020

COVID19 – De Lijn blijft zich inzetten voor een veilig openbaar vervoer

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zat op dinsdag 20 oktober samen met haar gewestelijke en federale collega’s van Mobiliteit. Tijdens het overleg werd de situatie geëvalueerd en werd het engagement genomen om de veiligheid van alle reizigers op het openbaar vervoer te garanderen. De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn zal, zoals sinds de aanvang van de Covid-crisis, blijven rijden.

Afgelopen maanden werden er heel wat maatregelen genomen en middelen vrijgemaakt om het openbaar vervoer in Vlaanderen te blijven garanderen voor zij die hierop rekenen voor hun verplaatsingen. Stuurposten van chauffeurs werden afgesloten, bussen en trams werden extra gereinigd en ontsmet en op initiatief van minister Lydia Peeters werden er op drukke buslijnen extra bussen ingezet via private busbedrijven.

Overzicht van maatregelen binnen De Lijn:

Verplichting mondmaskers op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar:

Sinds 15 mei moeten reizigers van De Lijn vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht een mondmasker dragen die mond en neus bedekt. Dit vanaf het betreden van een (bus)station, perron of halte, lijnwinkel en op alle bussen en trams van de vervoersmaatschappij. Zo draagt iedereen bij aan elkaars veiligheid.

Aanpassingen in de bus:

In eerste instantie werden de stuurposten van de chauffeurs afgescheiden met een plastiek. Door een constante zoektocht naar performantere beschermingsmaatregelen voor medewerkers van De Lijn en reizigers zullen alle 2.200 bussen voorzien worden van nieuwe stevige folies. Reizigers kunnen hierdoor niet meer vooraan het voertuig opstappen.

Extra bussen via private busbedrijven:

Op voorstel van minister Lydia Peeters kunnen bussen van private busbedrijven ingezet worden om drukke lijnen te ontlasten tijdens de schoolspits. Hiervoor heeft de minister 12,5 miljoen euro uitgetrokken. Momenteel zijn er 212 bussen toegewezen als versterking van lijnbussen. Voor het leerlingenvervoer worden er momenteel 180 extra bussen ingezet. Dit moet zorgen voor een betere spreiding van de reizigers.

Oproep om overvolle bussen door te geven aan De Lijn:

Minister Peeters heeft zowel in de pers, de commissie Mobiliteit en Openbare Werken als in het Vlaams parlement verschillende keren opgeroepen om overvolle bussen te melden via De Lijn of haar kabinet. Zo kan De Lijn dit verder monitoren en via een aanbesteding een extra bus inzetten.

Via het kabinet of via het meldpunt van De Lijn. 

Lijncontroleurs krijgen politionele bevoegdheid:

Lijncontroleurs zullen binnenkort ook een politionele bevoegdheid krijgen. Dit betekent dat lijncontroleurs boetes kunnen uitschrijven voor het niet dragen van een mondmasker aan de haltes, in de premetro, in de Lijnwinkel en op bus en tram. De boete voor het niet dragen van een mondmasker zal 250 euro bedragen. Binnenkort zal minister Peeters dit voorstel voorleggen aan de Vlaamse regering.

Druktebarometer op voertuigen De Lijn:

De vervoersmaatschappij legt momenteel de laatste hand aan een druktebarometer. Momenteel zit dit in de testfase. Minister Lydia Peeters hoopt de barometer binnen twee weken te introduceren aan de reizigers. Via de barometer krijgen de reizigers een idee van de drukte op de voertuigen van De Lijn.

Pauzeknop voor abonnementen:

Lydia Peeters heeft bij De Lijn meermaals aangedrongen op meer flexibiliteit, De Lijn lanceerde de 'pauzeknop', een jaarabonnement kan tot 20 dagen gepauzeerd worden. Met de ‘pauzeknop’ wil de vervoersmaatschappij inspelen op de verplaatsingspatronen die veel flexibeler zijn geworden: meer thuiswerk, afstandsonderwijs. Reizigers kunnen op deze manier hun tijd in eigen handen nemen.

Meer info? https://www.delijn.be/pauzeknop

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief