Nieuws

21 oktober 2020

COVID19 – De vier ministers van mobiliteit en de vier openbaarvervoersmaatschappijen zetten zich samen in voor veilig reizen

Ondanks de uitzonderlijke situatie, veroorzaakt door de pandemie COVID19, doen de openbaarvervoersmaatschappijen hun uiterste best om een maximale dienstverlening te garanderen, onder de beste veiligheids- en hygiënevoorwaarden. De drie gewestelijke ministers en de federale minister van Mobiliteit zijn op dinsdag 20 oktober bijeengekomen om de situatie te evalueren om de veiligheid van alle reizigers op het openbaar vervoer te garanderen.

De vier ministers willen in de eerste plaats het engagement van de teams van de MIVB, TEC, De Lijn en de NMBS benadrukken, die sinds het begin van de pandemie het mogelijk hebben gemaakt om de continuïteit van het openbaar vervoer te verzekeren. Hun inzet voor de bevolking is bewonderenswaardig.

Zij waren het er ook over eens dat de epidemiologische toestand bijzondere aandacht vereist van de vier openbaarvervoermaatschappijen. De evolutie van de pandemie is inderdaad ernstig en verontrustend: de exponentiële besmettingscurves tonen aan dat het coronavirus een sterke comeback maakt.

In België hebben de vier openbaarvervoermaatschappijen sinds maart erg grote inspanningen geleverd om de gezondheidsregels zo goed mogelijk na te leven (reiniging van treinen, trams, metros en bussen, ontsmetting, alcoholische gel voorzien, …). Passagiers zijn veilig zolang de voertuigen goed worden gereinigd en geventileerd, als iedereen een mondmasker draagt en ook de andere regels correct worden toegepast.

De vier openbaarvervoersmaatschappijen doen momenteel hun uiterste best om een optimaal aanbod te garanderen, door al hun beschikbare voertuigen en personeel te mobiliseren. Op bepaalde routes of in bepaalde regio’s en vooral tijdens de ochtendspits worden af en toe overbelastingen waargenomen. De exploitanten pakken specifieke problemen geval per geval aan.

Naast de inspanningen van de openbaarvervoersmaatschappijen en van hun medewerkers het van essentieel belang dat iedereen een aantal basisregels blijft naleven. De vier ministers willen deze in herinnering brengen:

– Draag een mondmasker in stations, bij haltes en in voertuigen om jezelf en anderen te beschermen.- Zorg voor voldoende afstand tijdens het wachten of in het voertuig om zo nauw contact te beperken.

– Telewerk wanneer dit mogelijk is.

– Gebruik duurzame en alternatieve transportmiddelen, zoals fietsen of wandelen wanneer dit mogelijk is

– Ben je toch ongerust vermijdt de piekuren dan zoveel mogelijk.

Zelfs op het hoogtepunt van de crisis is het openbaar vervoer nooit gestopt met draaien. Ze zijn altijd operationeel gebleven om essentiële reizen mogelijks te maken. De NMBS, De Lijn, de MIVB en de TEC hebben sinds het begin van de Covid-crisis hun overleg en communicatie opgevoerd om de continuïteit van de dienstverlening en de gezondheidstoestand van de reizigers te garanderen. De vier ministers van Mobiliteit hebben zich ertoe verbonden regelmatig bijeen te komen om de ontwikkeling van de situatie in ons openbaar vervoersysteem op te volgen en alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van alle passagiers op gecoördineerde wijze te waarborgen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief