Nieuws

30 oktober 2020

COVID19 – Lijncontroleurs krijgen politionele bevoegdheid

Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters krijgen Lijncontroleurs een politionele bevoegdheid om boetes uit te schrijven voor het niet dragen van mondmaskers. De boete zal 250 euro bedragen, evenveel als wanneer de politie dit uitschrijft. De 170 Lijncontroleurs kunnen zo reizigers op de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer controleren en indien nodig beboeten. Het dragen van een mondmasker is cruciaal om de verspreiding van het coronavirus mee te helpen indijken.

Sinds 4 mei moeten reizigers vanaf 12 jaar die gebruik maken van het openbaar vervoer verplicht een mondmasker dragen die mond en neus bedekt. Deze maatregel was er gekomen omdat social distancing niet altijd mogelijk is op het openbaar vervoer. Het mondmasker moet gedragen worden aan de haltes, in de premetro, in de Lijnwinkel, op de bus en de tram.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “De Vlaamse regering heeft bijkomende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Samen met VVM De Lijn nam ik afgelopen maanden samen verschillende maatregelen om het openbaar vervoer in Vlaanderen te blijven garanderen voor zij die hierop rekenen voor hun verplaatsingen. Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer is essentieel, zo draagt iedereen bij aan elkaars veiligheid.”

De controleurs van De Lijn waren reeds bevoegd om bepaalde overtredingen vast te stellen. Daarnaast kunnen ze reizigers verbaliseren die zwartrijden, zich asociaal opstellen of gevaarlijk gedrag vertonen. Voor dergelijke overtredingen kan De Lijn een administratieve boete opleggen. Minister Lydia Peeters heeft nu het niet dragen van een mondmasker als overtreding hieraan toegevoegd.

De Lijn beschikt over 170 Lijncontroleurs die reeds zijn opgeleid, waardoor de toevoeging van deze bevoegdheid onmiddellijk in praktijk kan worden omgezet. Eveneens wordt hun ondersteunend IT-materiaal aangepast, zodat elke geregistreerde overtreding een automatisch vervolg krijgt. Tevens blijft de politie haar bevoegdheid houden om te verbaliseren.

Afgelopen maanden werd ingezet rond sensibilisering rond alle maatregelen, maar deze periode is voorbij. Iedereen kent de regels, wie deze nu niet naleeft op de voertuigen van De Lijn zal worden geverbaliseerd en krijgt een boete van 250 euro.” ,besluit Vlaams minister Peeters.

Hoe kan ik een controleur herkennen?

  • Een controleur van De Lijn herken je aan zijn grijze uniform en het Vigilis-logo. In Antwerpen zijn er ook plaatsbewijzentoezichters die vervoerbewijzen mogen controleren.
  • Hij of zij heeft ook een legitimatiekaart.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief