Nieuws

15 januari 2020

Data is het nieuwe asfalt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) bracht op woensdag 15 januari een bezoek aan de 98ste editie van het Autosalon in Brussel. Naast een rondgang bij een aantal auto- en motorconstructeur, ging de minister ook langs bij #WeAreMobility. De focus lag vooral op elektrificatie en het gebruik van data binnen mobiliteit waar momenteel een proefproject rond loopt en gesprekken gaande zijn.

Tijdens het bezoek stond de elektrificatie van rij- en motorvoertuigen centraal.Minister Lydia Peeters ging onder andere langs bij heel wat autodealers die de nieuwste versie van de elektrische wagens presenteerde. “Iedereen, zowel bezoekers als autodealers,zijn enorm bezig met CO2-reductie en het klimaat. Het enorm groeiende aanbod van elektrische en plug-in hybride auto’s toont dit aan. Nog nooit was elektrificatie zo zichtbaar op het autosalon. Iets wat volledig past binnen de doelstellingen van de Vlaamse regering ”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Ook de circulaire economie kwam goed aan bod: de firma Febelauto vertelde dat zij 97% van een afgedankte wagen kunnen recupereren.Verder geeft Febelauto aan dat zij zich tevens specialiseren in het omvormen van oude autobatterijen tot thuisbatterijen voor energieopslag. Allemaal maatregelen die passen in de klimaatdoelstellingen.

#WeAreMobility

Voor de eerste keer staat #WeAreMobility centraal op het autosalon, de digitale mobiliteitspoot van FEBIAC. Bezoekers kunnen in de patio van #WeAreMobility kennis kunnen maken met deelmobiliteit, MaaS (Mobility as a Service) en innovatieve, kleine, elektrische vervoersmiddelen ook wel micromobiliteit genoemd.

#WeAreMobility toont aan de bezoekers de toekomst van onze mobiliteit die soms zelfs niet meer zover van ons staat. Er is een groeiende populariteit van elektrische fietsen, opkomst van de deeleconomie met deelauto’s, -fietsen, -steps of -scooters en de doorbraak van mobiliteitsapps en real time digitale routeplanners.

“Ongeveer een half miljoen bezoekers kunnen hier een bom aan informatie over deelmobiliteit en micromobiliteit opsnuiven. Het is ook absoluut een meerwaarde dat mensen hier bij #WeAreMobility een elektrische step of monowheel kunnen uittesten want dit is de mobiliteit van de toekomst. Fantastisch dat de autofederatie FEBIAC hierin investeert en dit centraal stelt dit jaar”, aldus Lydia Peeters.

Data is het nieuwe asfalt

Tijdens het bezoek lag de nadruk ook vooral op het uitwisselen en gebruiken van data binnen mobiliteit. Autodealers en gps-operatoren beschikken over veel data die in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt kan worden om aan verkeersmanagement te doen. De minister zat eerder deze week al aan tafel met Google Maps en Waze, binnenkort volgen er gesprekken met BE-mobile (Proximus) en de autofederatie.

In januari is er een proefproject gestart waarbij gegevens uit rijveiligheidssystemen (ABS) en remsystemen (ESP) in geconnecteerde wagens gebruikt worden om zicht te krijgen op grijze punten. Dit zijn locaties waar (nog) niet veel slachtoffers vallen, maar waar de verkeerssituatie wel structureel onveilig is. Het proefproject zal lopen tot en met maart 2020 in het westen van de provincie Vlaams-Brabant en is een preventieve benadering van diegrijze punten.

Het departement MOW krijgt gedurende die drie maanden toegang tot de data om de kwaliteit ervan te evalueren en te beoordelen in hoeverre die informatie bruikbaar is.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Data is het nieuwe asfalt. We hebben daarvoor de medewerking van verschillende spelers nodig waaronder ook autoconstructeurs en navigatiesystemen. De nieuwste wagens beschikken over enorm veel data die wij als Vlaamse overheid ook kunnen gebruiken. Die veelheid aan data moeten we bundelen om zo te komen tot slimme en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Daarnaast loopt er momenteel een proefproject van 3 maanden om met data te kijken welke grijzen punten we al structureel kunnen aanpakken. ”

Foto’s van tijdens het bezoek aan het Autosalon zijn beschikbaar via https://www.belgaimage.be/

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief