Nieuws

8 juli 2020

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

Groene bussen voor de Brusselse Rand & Antwerpen

VDL, de busbouwer uit Roeselare mag opnieuw 70 hybride harmonicabussen bouwen voor De Lijn. De groene investering van 37 miljoen euro werd vandaag goedgekeurd door de raad van bestuur van De Lijn. “De bestelling kadert in een grotere raamovereenkomst voor de aankoop van zo’n 400 bussen die vorig jaar aan VDL werd toegekend”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Met deze nieuwe bestelling van hybride bussen kunnen we de vloot versneld vergroenen en verjongen. We hebben immers de ambitie om tegen 2025 in alle centrumsteden louter elektrisch te rijden. De lage emissiezones van Brussel en Antwerpen krijgen voorrang: met de nieuwe bussen kunnen we onze euro 2- bussen volledig op stal zetten en een deel van onze oudere euro 3 - voertuigen uit gebruik nemen.”

Slimme combinatie tussen elektrische en diesel motor

Hybride bussen combineren elektrische batterijen met een dieselmotor. Zo kunnen ze volledig elektrisch rijden over een bepaalde afstand, afhankelijk van de instellingen (de batterij laadt zichzelf namelijk op via een start en stopsysteem). Op de streeklijnen rijden ze hybride, waarbij ze elektrische aandrijving afwisselen met dieselaandrijving. Hybride bussen kunnen bovendien, na aanpassing van batterij en oplaadinterface, volledig elektrisch rijden. Voorwaarde is wel dat er voldoende laadpalen langs het traject zijn.

Versnelde vergroening

Hybride bussen zijn een flinke stap voorwaarts in de vergroening van het openbaar vervoer. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de Vlaamse luchtkwaliteit en de klimaatdoelstellingen. Ze zijn bovendien niet enkel veel milieuvriendelijker, ze rijden ook beduidend stiller. De Lijn bestelde in 2019 al een recordaantal groene bussen, goed voor liefst 200 hybrides. In totaal worden er tussen 2020 en 2022 270 nieuwe hybride bussen verwacht. Bijna één op de drie bussen van De Lijn zal dan groen zijn. Hiermee schakelt de Vlaamse vervoermaatschappij bewust een versnelling hoger om haar wagenpark aan een versneld tempo te vergroenen en te verjongen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief