Nieuws

28 oktober 2020

De “Taskforce Nautische Keten” kwam opnieuw samen om met gezamenlijke acties de Nautische Keten te ondersteunen.

Minister van Mobiliteit en Openbare werken, Lydia Peeters gaf het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) in maart de opdracht om een Taskforce Nautische Keten bij elkaar te roepen om te waken over de werking van de volledige nautische keten tijdens deze bijzonder uitdagende periode. Naar aanleiding van de alarmerende cijfers en aangepaste teststrategie in België, kwam de taskforce op 28 oktober opnieuw samen. In de taskforce zitten alle vertegenwoordigers van de ketenpartners rond de digitale tafel om gezamenlijk en gelijkvormig de aanpak van de uitdagingen binnen de nautische keten en het havenlandschap vorm te geven. De continuïteit van de dienstverlening, veiligheid op de werkvloer en een gezamenlijke aanpak voor testing werden besproken.


De nautische keten blijft op vandaag 100% operationeel

De operationele beschikbaarheid en vooruitzichten tonen dat de nautische keten op vandaag 100% operationeel blijft. Het overleg beoogde ook gezamenlijke standpunten en acties te bepalen om zo goed en lang mogelijk operationeel te kunnen blijven. Alert blijven is een must om snel te kunnen blijven schakelen.

Er werd benadrukt dan een goede samenwerking met Nederland van groot belang is om essentiële beroepen over de landsgrenzen heen aan de slag te kunnen houden.

De algemene veiligheid van collega’s op de werkvloer en de continuïteit van de dienstverlening werden besproken.

“Samen zetten we alles in het werk om het scheepvaartverkeer van en naar alle havens in Vlaanderen tijden van het Corona-virus vlot en veilig te kunnen laten verlopen. De impact van COVID-19 is overal voelbaar ook op de werkvloeren van de ketenpartners. De keten vraagt meer dan ooit om een gezamenlijke aanpak en set van ondersteunende maatregelen om deze kritische sector operationeel te houden” , verduidelijkt bevoegd minister Lydia Peeters.

Een gemeenschappelijke teststrategie in opmaak

De taskforce benadrukt dat de sector een essentiële dienstverlening is. De taskforce wenst de komende periode in te zetten op een gedegen sneltestbeleid voor de kritische functies in de keten. Het aantal strikt essentiële functies wil men opgelijst zien zodat een verdeling van de beschikbare testen billijk kan gebeuren met de andere kritische sectoren zoals de zorgsector.

Met een degelijk testbeleid mét correcte melding van het gebruik van sneltesten, wil de sector ook de centrale contacttracing ondersteunen.

Verder blijven de deelnemers hameren op strikte toepassing van de basismaatregelen: afstand houden, handhygiëne en, in situaties die dit vereisen, een mondmasker dragen


Samenstelling Taskforce

De grens- en sectoroverschrijdende taskforce is aangestuurd door Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en bundelt de verschillende ketenpartners die nodig zijn om een schip van op volle zee veilig tot aan de kade in een haven te krijgen.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) werkt hiervoor samen met De Vlaamse Waterweg, afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en Rijkswaterstaat (NL). Ook Port of Antwerp, North Sea Port, Port of Zeebrugge en Port of Oostende, maar ook Port of Brussels, het Nederlands Loodswezen, de verenigingen van havenloodsen en sleepbedrijven zitten mee rond de tafel. Ook voorzitter van het Interfederaal Comité Testing and Tracing, Karine Moykens sloot aan bij de vergadering.


En nu

De leden van de taskforce installeren een early alert-systeem om elkaar snel te kunnen informeren bij uitdagingen of eventuele impact op de continuïteit. Zo kan er snel geschakeld worden en, indien nodig, een nieuw overleg samengeroepen worden. De taskforce blijft ad hoc samenkomen om de uitdagingen binnen de nautische keten samen aan te pakken.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief