Nieuws

9 november 2020

DEME houdt virtuele doopplechtigheid voor sleephopperzuigers van de volgende generatie ‘Bonny River’ en ‘Meuse River’

Persbericht DEME Group | DEME hield een speciale digitale doopplechtigheid voor zijn sleephopperzuigers van de volgende generatie, de ‘Bonny River’ en ‘Meuse River’. Hoewel de gebruikelijke doop niet kon doorgaan wegens de coronamaatregelen, gaf het online evenement de sfeer van de gelegenheid goed weer. De doop verliep volgens alle tradities, waaronder het stukslaan van een fles tegen de romp. Een bijzonder hoogtepunt was de virtuele 360°-rondleiding aan boord door de kapiteins en bemanning.

De 8.300 m³ grote ‘Meuse River’ werd officieel gedoopt door Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, en de 15.000 m³ grote ‘Bonny River’ door Els Verbraecken, Chief Financial Officer van DEME.

Toen beide schepen de vloot versterkten, hadden ze al een vol orderboek en zetten ze meteen koers richting hun projecten. Maar DEME kon deze bijzondere mijlpaal voor de vloot niet laten voorbijgaan zonder een gepaste ceremonie. Daarom wou het de schepen enkele dagen naar huis laten komen, voor ze weer zouden uitvaren. Omwille van de huidige COVID-19-situatie besloot DEME echter in plaats daarvan een virtueel evenement te organiseren, dat alle gasten konden bijwonen via een webcast en waarbij de doopmeters de plechtigheid vanop een afstand verzorgden.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Met veel trots werd ik meter van de ‘Meuse River’, een sleephopperzuiger van maar liefst 8.300 m³. Ik wens DEME Group, de kapiteins en de bemanning een behouden vaart met één van de allernieuwste schepen van hun vloot. De doopplechtigheid was bijzonder, zo kregen we een virtuele rondleiding aan boord van de schepen, een unieke blik achter de schermen."
Luc Vandenbulcke, CEO DEME Group, merkt op: “Elke doopplechtigheid is uniek, maar dit was echt een uitzonderlijke doop. Natuurlijk waren we teleurgesteld dat onze gasten onze baanbrekende nieuwe aanwinsten in onze vloot niet persoonlijk konden verwelkomen. Maar omdat het hypermoderne, innovatieve schepen zijn, gebruikten we innovatieve technologie om het virtuele evenement te laten doorgaan zonder mensen samen te brengen. Beide schepen bewijzen nu al hun veelzijdigheid en efficiëntie bij projecten over de hele wereld. We wensen hen en hun bemanningen natuurlijk veel succes in de toekomst.”

Meerjarig investeringsprogramma voor de vloot

Door permanent in zijn vloot te investeren, wil DEME koploper blijven in de sector met schepen die over innovatieve technologieën en verbeterde operationele prestaties beschikken. De ‘Bonny River’ kan in zeer harde bodem baggeren en tot op een diepte van meer dan 100 m werken. Deze slimme nieuwe sleephopperzuiger combineert een zeer lange zuigbuis en een grote transportcapaciteit met een beperkte diepgang. Bovendien beschikt het schip over een heavy duty zuigkop speciaal voor rots.

Door voort te bouwen op het succes van de succesvolle sleephopperzuiger ‘Scheldt River’, kan DEME met de ‘Meuse River’ een identiek, uiterst efficiënt en krachtig schip inzetten voor allerlei baggeractiviteiten. De ‘Meuse River’ heeft een zeer geringe diepgang en een Dynamic Positioning & Dynamic Tracking (DP/DT)-systeem dat de wendbaarheid en de positionering verbetert. Net als haar zusterschip ‘Scheldt River’ levert ‘Meuse River’ topprestaties wat de pompafstand aan land betreft.

Milieuvriendelijke innovaties

Beide schepen zijn uitgerust met allerlei milieuvriendelijke innovaties. De ‘Bonny River’ heeft een gesloten recirculatiesysteem. Dit minimaliseert de vertroebeling of turbiditeit van het water bij het baggeren, wat vooral in ecologisch kwetsbare gebieden erg belangrijk is. Daarnaast zorgen het ontwerp van de romp en een tweetraps tandwielkast voor een aanzienlijk lager brandstofverbruik. Beide schepen zijn ontworpen om op twee soorten brandstof te kunnen werken, waaronder LNG. Ook hebben ze een 'Green Passport' en een 'Clean Design'-notering.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief