Nieuws

23 september 2019

Derde en laatste reeks projecten goedgekeurd in kader van Lokale Energieprojecten

Het Vlaams Energieagentschap heeft de steun voor een derde reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Het gaat om 29 gemeenten, die in totaal twee miljoen euro ontvangen. Hiermee is de pot van ruim 6 miljoen euro voor Lokale Energieprojecten verdeeld. Alleen de projecten van Antwerpen en Gent moeten nog worden goedgekeurd. Vanwege de hoogte van het bedrag is er hiervoor een goedkeuring van de Vlaamse Regering nodig. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De uitvoering van lokale energieprojecten betekent meer dan een besparing op de energiefactuur van een stad of gemeente. Alle inwoners genieten mee van de vergroening van hun gemeente of stad.”

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meerdere energieprojecten. De Vlaamse regering had immers eerder ruim 6 miljoen euro vrijgemaakt vanuit het Klimaatfonds voor lokale energieprojecten. Na een selectie van 52 gemeenten tijdens de eerste ronde begin juli, en 46 gemeenten tijdens een tweede ronde in augustus, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) inmiddels een derde reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 2.043.843 euro.

29 gemeenten

In totaal kunnen nog eens 29 gemeenten straks aan de slag om hun ingediende project(en) uit te voeren. Vier van die gemeenten dienden 1 project in dat steun ontvangt. Vijf van de 29 geselecteerde gemeenten krijgen steun voor twee projecten. Twintig gemeenten hebben voor maar liefst drie projecten steun aangevraagd.

In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant gaat het telkens om acht gemeenten. In West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen hebben telkens vijf gemeenten één of meerdere projecten ingediend. In Limburg gaat het in de derde ronde nog om drie gemeenten.

Bedragen

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door LED-lampen.

Wie als gemeente 1 of 2 projectaanvragen heeft ingediend, krijgt de vergoeding zoals het algemene reglement dit voorschreef. Om alle eerste en tweede projecten in deze ronde te subsidiëren is er 1.695.641 euro nodig. De derde projecten worden pro rata vergoed op basis van het nog overblijvende budget. In totaal wordt er dus tijdens deze derde ronde 2.043.843 euro verdeeld.

Alleen Antwerpen en Gent zullen nog even op hun centen moeten wachten. Antwerpen diende twee projectaanvragen in voor in totaal 1.044.931 euro. De stad Gent diende 1 projectaanvraag in voor 260.341 euro. Door de hoogte van de bedragen moet de beslissing hierover via de Vlaamse regering gebeuren.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Dankzij geld uit het Klimaatfonds kunnen opnieuw 74 projecten in 29 Vlaamse gemeenten worden uitgevoerd. Daarmee vergroenen we Vlaanderen en vergroten we het draagvlak voor de energietransitie."

Voor meer informatie over de lokale energieprojecten kan u terecht bij het VEA: https://www.energiesparen.be/call-lokale-energieprojecten-2019.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief