Nieuws

14 januari 2019

​Digitale aangifte voor Vlaamse belastingen spelen en weddenschappen van start

Wie kansspelen, weddenschappen of speelautomaten aanbiedt, betaalt daarvoor sinds begin dit jaar zijn belastingen aan de Vlaamse fiscus in plaats van de federale fiscus. Nieuw is ook dat eigenaars de aangifte voortaan digitaal kunnen doen. Belastingplichtigen krijgen tot 31 januari de tijd om hun toestellen en kansspelen een eerste keer online aan te melden. Vlaams minister van Financiën en Begroting, Lydia Peeters: “De Vlaamse belastingdienst heeft meteen fors geïnvesteerd in de informatisering van de belastinginning. Daarmee vermijden we papierwerk, zowel voor de burger als voor de overheid. De hele procedure wordt efficiënter en eenvoudiger.”

Met de start van 2019 heeft Vlaanderen ook de inning van de belasting op spelen en weddenschappen en speelautomaten overgenomen van de federale overheid. Deze belasting is het sluitstuk van de overheveling van een aantal belastingen van de federale naar de Vlaamse overheid: Vlaanderen int nu als eerste regio al zijn gewestbelastingen zelf.

Digitalisering en klantvriendelijkheid

De Vlaamse belastingdienst heeft 1,6 miljoen euro geïnvesteerd in de digitalisering van de belastinginning. Vroeger konden belastingplichtigen hun aangiftes wel mailen naar de federale belastingadministratie, maar die moesten achteraf opnieuw handmatig verwerkt worden. De nieuwe Vlaamse procedure is veel eenvoudiger. Vlaams minister Lydia Peeters: “Burgers moeten de deur niet meer uit om hun papieren aangifte bij een loket te doen. Dat kan nu allemaal digitaal. Het bespaart de burger niet alleen tijd en kosten, maar maakt ook een slankere overheidsadministratie mogelijk.”

Naast de automatisering van de aangiftes heeft de Vlaamse belastingdienst ook sterk ingezet op klantvriendelijkheid. Geïnteresseerde burgers konden de voorbije maanden informatiesessies over de nieuwe wetgeving en werkwijze volgen. Daarnaast staat VLABEL burgers bij met instructiefilmpjes, een online infogids en het speciale telefoonnummer 1700.

Tot 31 januari

De Vlaamse belastingdienst wil met de online aangiftes ook haar database stofferen. Om één en ander vlot te laten verlopen, moeten de belastingplichtigen vóór 31 januari opnieuw aangifte doen van alle spelen en weddenschappen, en het opstellen van speelautomaten. Sinds deze week staat de website online bij de Vlaamse belastingdienst: https://belastingen.fenb.be/ui/public/landing

Vlaams minister Lydia Peeters: “Met de regionalisering van de belasting op spelen en weddenschappen en op speelautomaten oefent Vlaanderen nu volledig zijn fiscale autonomie uit. Door fors te investeren in digitalisering, zal de Vlaamse belastingdienst zijn taken bovendien efficiënter en correcter kunnen uitoefenen.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief