Nieuws

22 december 2022

Dilsen-Stokkem investeert 1,9 miljoen euro in nieuwe fietspaden met Plan Kopenhagen

De komende jaren zal er in Dilsen-Stokkem bijkomend 1,9 miljoen euro geïnvesteerd worden in fietspaden. Het stadsbestuur tekende in op het Plan Kopenhagen van de Vlaamse regering dat voorziet in een cofinanciering van meer dan 155 miljoen voor lokale investeringen in fietspaden. Dilsen-Stokkem diende verschillende projecten in en kan daarvoor rekenen op 718.119,73 euro Vlaamse steun. Tellen we daar de eigen middelen bij op, komt het neer op een investering van 1,9 miljoen euro. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Steeds meer inwoners van onze stad kiezen vaker voor de fiets in plaats van de auto. Een goede zaak voor de gezondheid én het klimaat. Door te investeren in Dilsen-Stokkem als fietsstad zorgen we ervoor dat zij dit op een veilige en comfortabele manier kunnen doen.”

Het was één van de opvallendste aanbevelingen van de experts van het relancecomité aan de Vlaamse regering: maak van de coronacrisis gebruik om van Vlaanderen een echte fietsregio te maken. Tijdens de crisis herontdekten we namelijk met z’n allen massaal de fiets. In 2021 registreerde VAB een stijging van het fietsgebruik met maar liefst 77%. Een crisis biedt ook kansen en dus besliste de Vlaamse regering om met het Plan Kopenhagen een boost te geven aan de modal shift. De doelstelling was om 1.000 kilometer aan nieuw fietspad te realiseren en daarvoor de handen in elkaar te slaan met de lokale besturen. Intussen is duidelijk dat de steden en gemeenten de verwachtingen ver hebben overtroffen.

Minister Lydia Peeters: “Alle projecten samen dienden de lokale besturen maar liefst 1644 kilometer aan nieuwe fietspaden in. Dat is meer dan twee keer de omtrek van Vlaanderen. Ze bewijzen hiermee nogmaals dat zij zaken in beweging krijgen. Als er morgen meer mensen voor de fiets kiezen in plaats van de auto, is het dankzij hen. Daarom hebben we vanuit Vlaanderen het oorspronkelijk budget opgetrokken tot 157 miljoen euro. Tellen we daar de investeringen van de steden en gemeenten en provincies bij, komen we op een bedrag van 412 miljoen aan bijkomende investeringen in nieuwe fietspaden. Hiermee zetten we Vlaanderen internationaal op de kaart als fietsregio.”

1,9 miljoen euro voor nieuwe fietspaden

Ook Dilsen-Stokkem zette dus mee haar schouders onder het Plan Kopenhagen. Er zal voor 1,9 miljoen euro geïnvesteerd worden in bijkomende nieuwe. 718.119,73 euro daarvan is afkomstig van Vlaanderen.

Sofie Vandeweerd: “We maken gebruik van deze uitgelezen kans om te investeren in onze fietsinfrastructuur. De middelen zullen gebruikt worden voor vier concrete projecten. Zo maken we van onze gemeente een echte fietsstad waar onze inwoners, en dan vooral de allerjongsten, op een veilige en comfortabele manier door de gemeente kunnen fietsen.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief