Nieuws

11 november 2020

Dilsen-Stokkem wordt XIUgraag-stad: want zien en gezien worden is van levensbelang in het verkeer

12 november 2020 | Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters geeft de aftrap van de jaarlijkse FLUODAG van XIU vzw aan het stadhuis in Dilsen-Stokkem. In aanwezigheid van schepen van Onderwijs en Jeugd Pieter Indemans en de animatiefiguren Zeppe & Zikki werd de XIU-vlag gehesen. Vorig jaar was er een sterke toename van het aantal voetgangersdoden bij schemering of in het donker. Bij de 22 slachtoffers helaas ook twee kinderen. Lydia Peeters maakte al heel wat middelen vrij om schoolomgevingen en schoolroutes veiliger te maken, maar wil nu ook extra aandacht besteden aan het belang van zichtbaarheid in het verkeer.

We naderen de maanden waarin de dagen het kortst zijn en wanneer het in de ochtendspits nog donker is terwijl ook de vroege zonsondergang zorgt voor een verminderde zichtbaarheid. Uit de ongevallencijfers kunnen we vaststellen dat er een piek is bij het aantal slachtoffers met voetgangers tijdens de ochtend- en avondspits in de late herfst of de vroege winter. Zichtbaarheid en gezien worden, blijft daarmee een zeer belangrijke factor om ongevallen te vermijden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Zien en gezien worden is van levensbelang in het verkeer. Dat Zeppe & Zikki hun fluocampagne in samenwerking met XIU vzw lanceren op FLUODAG 2020 is erg belangrijk om deze boodschap kracht bij te zetten, zowel bij kinderen en tieners als bij hun ouders. Ik ben dan ook erg blij om de aftrap van de FLUODAG 2020 te geven in mijn eigen stad, Dilsen-Stokkem.”

Fluo in het verkeer

Fluo dragen in het verkeer, met reflecterende stroken, zorgt ervoor dat de zichtbaarheid voor aankomend verkeer in het donker verdrievoudigd wordt en reikt tot op 150 meter. Met donkere kleding bedraagt die afstand slechts 20 meter, met lichte kleding ongeveer 50 meter. Een fluohesje zorgt voor betere zichtbaarheid op grote afstand, zodat bestuurders van gemotoriseerd verkeer hun gedrag kunnen aanpassen en ongevallen vermeden worden.

“Het dragen van fluo is één zaak maar een goede fietsverlichting is minstens even belangrijk. Alhoewel het een verplichting is, merken we dat het aantal fietsers in Vlaanderen dat nog niet in orde is met fietsverlichting nog altijd rond 15 procent ligt. Maar, zoals altijd in het verkeer, is er hier sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid” ,aldus minister Lydia Peeters. “Voetganger en fietsers moeten ervoor zorgen dat ze goed zichtbaar zijn in het verkeer, maar ik doe ook een warme oproep aan alle automobilisten en andere chauffeurs om in deze periode extra waakzaam te zijn voor kwetsbare weggebruikers. Nog meer dan anders is het belangrijk om je snelheid aan te passen aan de moeilijkere rijomstandigheden en om je zeker niet te laten afleiden door andere factoren.”
Pieter Indemans, schepen van Onderwijs en Jeugd: “Afgelopen jaren werd er door het stadsbestuur en met steun van de Vlaamse overheid al heel wat geïnvesteerd in het veiliger maken van de verschillende schoolomgevingen in Dilsen-Stokkem. Bij aanvang van dit schooljaar werd er nog in Dilsen tussen de verschillende scholen een autovrij voetgangers- en fietsgebied aangelegd. Dagelijks leggen er in onze stad meer dan 3800 leerlingen hun woon-schooltraject af en het is dan ook erg belangrijk dat iedereen gezien wordt in het verkeer. Als schepen van Onderwijs en Jeugd ben ik dan ook lovend dat onze twee stedelijke secundaire scholen lid werden van XIU vzw en zo samen met deze vrijwilligersorganisatie zich inzetten om de zichtbaarheid van onze jongeren op de fiets en te voet in het donker te stimuleren. Samen met XIU en het stedelijk onderwijs zet de stad op deze manier graag de noodzaak van het dragen van fluo in de kijker.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief