Nieuws

14 mei 2024

Directe verlichting van geluidsoverlast: Geluidsschermen langs E313 in Grobbendonk in aanbouw.

Vandaag kondigt Marianne Verhaert, Burgemeester van Grobbendonk, en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters met trots aan dat de geluidsschermen langs de E313 ter hoogte van Bouwel binnenkort worden geplaatst. Dat betekent een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit voor de bewoners van Bouwel (Grobbendonk) die langs de snelweg wonen.

“Onze inwoners vragen al decennia naar een oplossing voor de geluidsoverlast van de E313. Ik heb mij als burgemeester in dit dossier vastgebeten. Dankzij veel overleg en een sterke samenwerking met minister Peeters, het agentschap wegen en verkeer, ben ik verheugd dat ik dit dossier in één legislatuur zal afronden”, aldus Marianne Verhaert.

Vlaamse minister Lydia Peeters heeft de vergunningsprocedure goedgekeurd voor de plaatsing van geluidsschermen langs de E313 in Bouwel (Grobbendonk) De schermen, die in het najaar van 2024 worden geplaatst, komen in de richting van Luik, ter hoogte van de industriezone tussen de Sperwerlaan en de Industrieweg. De dringende behoefte aan geluidsisolatie werd onderstreept door metingen die aantoonden dat geluidsniveaus langs de Pallieterdreef, Perlamoenalaan, Vrijheidsstraat en Dennenlaan de wettelijke limieten overschreden.

“Met dit project beperkt het AWV de geluidshinder afkomstig van de autosnelweg. Dankzij schermen van 6,5 meter hoog worden de achterliggende woonwijken gelegen aan de zuidkant akoestisch afgeschermd. De nadruk ligt op het verbeteren van de lokale leefbaarheid. Uit onderzoek is gebleken dat de omgeving hoog scoort inzake geluidsoverlast", aldus de minister Peeters.

Het project is een cofinanciering tussen de gemeente Grobbendonk en Het Vlaams Gewest. De totaalinvestering wordt geraamd op 2,67 miljoen euro inclusief btw, waarvan Vlaanderen 62,5% financiert.

“Dit is een mijlpaal voor onze gemeente. Het is essentieel dat de geluidshinder wordt aangepakt bij de bron en zo de leefbaarheid voor onze inwoners langs de E313 verbeterd,” aldus Marianne Verhaert.

Meer info
De meest actuele info is steeds beschikbaar via wegenenverkeer.be/grobbendonk.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief