Nieuws

5 december 2019

Dynamische lijst van gevaarlijke punten heeft voortaan meer oog voor zwakke weggebruiker

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) gaat de dynamische lijst van gevaarlijke punten aanpassen.

In 2002 werd het project ‘Wegwerken van gevaarlijke punten in Vlaanderen’ opgestart en een lijst met 809 gevaarlijke punten opgesteld. Sinds 2002 werden deze gevaarlijke punten stap voor stap aangepakt. Momenteel zijn er hiervan nog 13 projecten in ontwerpfase, 12 projecten zijn aanbesteed en 7 projecten zijn in uitvoering.

Volgens de klassieke methode wordt een punt als gevaarlijk beschouwd wanneer de prioriteitenscore op basis van de laatste 3 beschikbare jaren aan ongevallendata minstens 15 bedraagt. Verder dienen ook minstens 3 ongevallen gebeurd te zijn tijdens deze 3 jaren.

Sinds 2018 wordt gewerkt met een dynamische lijst van gevaarlijke punten. Bij de berekening van gevaarlijke punten wordt telkens de laatste drie jaar aan beschikbare ongevallendata gebruikt. In 2018 ging dit over de jaren 2014-2016. In 2018 stonden 212 punten op de lijst.

Voor 2019 werd de dynamische lijst berekend op basis van de ongevallendata 2015-2017. Sinds 2019 wordt ook een verhogingsfactor toegepast van 1,7 voor alle voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters : “Het aanpassen van de berekeningswijze heeft tot doel om gerichter de locaties aan te pakken waar kwetsbare weggebruikers het slachtoffers zijn. Met dit nieuwe systeem zullen we de onderregistratie van ongevallen met kwetsbare weggebruikers voortaan compenseren.”

Door de zwaardere wegingsmethode voor de zwakke weggebruiker door de verhogingsfactor van 1,7 verhoogt de dynamische lijst van gevaarlijke punten nu tot 314 punten.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief