Nieuws

1 december 2023

Eerste fietsers rijden over gloednieuwe fietsbrug in Schoten

Vandaag verwelkomen we de eerste fietsers over de gloednieuwe brede fietsbrug bij sluis 10 in Schoten over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Deze innovatieve infrastructuur, gelegen vlak voor het Albertkanaal, biedt een veilige en duurzame verbinding voor de actieve weggebruiker en draagt bij aan de stimulering van het fietsverkeer in de regio.

De nieuwe fietsbrug, gelegen naast de bestaande smalle autobrug over sluis 10, is ontworpen om de veiligheid van actieve weggebruikers te waarborgen. Door directe aansluitingen op de jaagpaden van de Sluizenstraat en de Wijnegembaan vermijdt de fietser het risico op conflicten met gemotoriseerd verkeer op de smalle sluisbrug.

“Met deze nieuwe fietsbrug bieden we een veilige verbinding tussen twee belangrijke fietssnelwegen: de F15 (Turnhout-Antwerpen) en de F5 (Hasselt-Antwerpen), waardoor het al intensieve fietsverkeer op deze locatie een extra impuls krijgt. Zowel recreatieve als woon-werk-fietsers zullen profiteren van dit duurzame alternatief, een nieuwe stap vooruit in onze missie om de fietsmobiliteit in de regio te stimuleren”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Wij verwelkomen iedereen om de nieuwe fietsbrug te verkennen en te genieten van deze nieuwe innovatieve infrastructuur.”

Technische specificaties van de fietsbrug:

  • Composietbrug van 35 ton
  • Overspanning van 32 meter
  • Totale breedte van 7 meter tussen de brugleuningen
  • Fietsbreedte van 5 meter
  • Paaltjes voorkomen gebruik door auto's

De gewijzigde verkeerssituatie vereist extra aandacht. Fietsers vanaf het jaagpad/fietssnelweg hebben nu voorrang op kruisend autoverkeer en fietsers vanaf de nieuwe fietsbrug. Verkeer op de Wijnegembaan en de Sluizenstraat heeft voorrang op auto's vanaf de sluisbrug.

De werken, uitgevoerd door Herbosch-Kiere nv voor een bedrag van 1,3 miljoen (excl. btw), werden medegefinancierd door Europa.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief