Nieuws

6 juni 2019

Eerste groene 'autosalon' in Wijnegem Shopping

Het Nieuwsblad | Minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) knipte donderdag het lintje van de allereerste groene Auto Expo van Vlaanderen. Die kreeg een verrassende locatie: Wijnegem Shoppingcenter.

“We krijgen hier dagelijks ruim 20.000 mensen over de vloer. We willen hen mee helpen overtuigen om voor een milieuvriendelijke wagen te kiezen”, zegt woordvoerster Zsofi Horvath. “Zelf doen we onze duit in het zakje met vier elektrische laadpalen op onze parking. Daar kunnen ook zestien elektrische fietsen 'nieuwe energie' opdoen.”

Zestien dagen lang blijven de dertien nieuwe modellen zero-emissie, hybride en CNG-voertuigen blinken in de winkelgalerijen. Hostessen zijn er niet, maar verkopers zijn wel vaak op post en ook een testritje maken is mogelijk.

Dat de Vlaamse overheid in zee gaat met een commerciële partner als Wijnegem Shopping, gebeurt bewust. De drempel om over te schakelen op een hybride of elektrische wagen blijft hoog. “Het moet beter”, zegt afscheidnemend minister Peeters, die zelf naar Wijnegem reed met de hybride Volvo die ze heeft geërfd van haar voorganger Bart Tommelein.

“Onze medewerkers informeren bezoekers van deze Auto Expo over de voordelen van een elektrische wagen en de uitrol van publieke laadpalen in ons land. Daarnaast stellen we een interactieve tool voor waarmee je de totale kostprijs van een elektrische wagen kan vergelijken met die van een diesel- of een benzinewagen.”

Er zijn ook financiële stimuli. “Dit jaar kunnen Vlamingen voor meer dan 9 miljoen euro aan zero-emissiepremies aanvragen. De premie begint vanaf 1.500 euro en loopt op tot 4.000 euro. Hoe goedkoper het model, hoe hoger de premie. We willen iedereen meekrijgen.”

In totaal stellen tien automerken samen twaalf modellen tentoon. Bezoekers kunnen onder andere de Nissan Leaf, Hyundai Kona, Volvo XC40 en Tesla Model 3 ontdekken.

75% aftrekbaar

Ook het Japanse merk Lexus is present. “We tonen hier onze nieuwe UX 250h ”, zegt Raf Thielemans. “Dit model heeft een zeer lage CO2-uitstoot van 94 gram/km waardoor hij ook vanaf 2020 nog 75% aftrekbaar zal blijven, wanneer de nieuwe fiscale regels van kracht worden. Lexus heeft de reputatie auto's te maken voor de elite, maar onze aanwezigheid hier in Wijnegem Shopping past in de strategie om van dat imago af te geraken.”

Wijnegem organiseert ook een mini-expo voor kinderen met vijftien elektrische wagens, tentoongesteld op drie verschillende podia. De kinderen maken bovendien kans om een van de elektrische speelgoedwagentjes te winnen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief