Nieuws

8 juli 2019

Eerste reeks projecten goedgekeurd in kader van Lokale Energieprojecten

Het Vlaams Energieagentschap heeft de steun voor een eerste reeks lokale energieprojecten goedgekeurd. Van de bijna 6,2 miljoen euro die de Vlaamse regering heeft vrijgemaakt uit het Klimaatfonds, is nu al ruim 1,22 miljoen euro toegekend. Veertig gemeenten ontvangen steun voor één energieproject. Nog eens twaalf gemeenten ontvangen steun voor twee ingediende projecten. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Maar liefst 130 Vlaamse steden en gemeenten hebben een voorstel voor 1 of meerdere projecten ingediend. 52 gemeenten zullen nu vrij snel aan de uitvoering van hun projecten kunnen beginnen. Heel binnenkort volgt een tweede schijf.”

Van 11 maart tot en met 30 april dienden 130 Vlaamse steden en gemeenten steunaanvragen in voor één of meerdere energieprojecten. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft nu een eerste reeks projecten beoordeeld en goedgekeurd, in totaal goed voor 1.277.940 euro. Het voorziene fonds van bijna 6,2 miljoen euro zal volledig worden besteed. De komende weken zal het VEA een tweede schijf projecten goedkeuren.

52 gemeenten

In totaal kunnen 52 gemeenten straks aan de slag om hun ingediende project uit te voeren. Veertig gemeenten dienden 1 project in dat steun ontvangt. Twaalf van de 52 geselecteerde gemeenten krijgen steun voor twee projecten.

In de provincie Antwerpen gaat het om 17 gemeenten, gevolgd door West-Vlaanderen (15 gemeenten). In Limburg en Oost-Vlaanderen zullen voorlopig telkens 8 gemeenten de gevraagde steun krijgen. In Vlaams-Brabant krijgen bij de eerste reeks al vier gemeenten de gevraagde steun.

Bedragen

Voor een project dat wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot maximaal 1 euro per inwoner en tot 75 procent van de investeringskost aan steun ontvangen. De keuze is vrij, zolang de projecten te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door LED-lampen.

Het laagste bedrag – 1.040 euro – gaat naar de West-Vlaamse gemeente Mesen, voor de vervanging van een verwarmingsketel in het Brandweerarsenaal. Het voorlopig hoogste bedrag is bestemd voor de stad Hasselt: 155.302 euro. Hiermee zullen twee ingediende projecten worden gefinancierd: de isolatie van de daken van de stedelijke infrastructuur en de aankoop van enkele elektrische dienstwagens.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vlamingen hebben een groot vertrouwen in hun lokaal bestuur. Als steden en gemeenten nieuwe energieprojecten kunnen realiseren waar ook hun inwoners baat bij hebben, vergroot het draagvlak voor de energietransitie.”

Een overzicht van alle goedgekeurde projecten vind je terug via onderstaande link:
detail batch 1 call 2019.pdf


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief