Nieuws

22 februari 2021

Eerste spadesteek door minister Peeters: werken aan turboverkeersplein nu echt van start

Vandaag werd het officiële startschot gegeven voor de eerste werken van project R4WO. In aanwezigheid van de pers staken Vlaams minister Lydia Peeters, burgemeester Mathias De Clercq en schepen Watteeuw de symbolische eerste spade in de grond voor de ombouw van het kruispunt aan Euro-Silo. Daarmee starten vanaf vandaag de eigenlijke werken aan het turboverkeersplein in België. De werken duren tot de zomer van 2022.

Werken project R4WO van start

Vandaag gaan de eigenlijke werken aan het turboverkeersplein van start. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gaf het officiële startschot. Het zijn de eerste werken van een mobiliteitsproject dat belangrijk is voor de Gentse regio. De Vlaamse Overheid investeert 750 miljoen euro voor een vlotte en veilige Gentse kanaalzone, met leefbare woonkernen en met de nadruk op veilige en comfortabele fietspaden. 

"Dit is een enorm belangrijk mobiliteitsproject voor de regio. We investeren niet minder dan 750 miljoen euro in een vlotte en veilige Gentse kanaalzone. Vandaag starten we met de eerste knoop, die als een quick-win wordt uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog drie andere quick-wins, drie fietsbruggen. Vanaf 2023 kunnen we dan starten met de andere 14 knooppunten op de R4 West en Oost." aldus Peeters.

Minder file, meer ruimte

Door de aanleg van het nieuwe verkeersplein wordt er extra ruimte gecreëerd voor zowel weg- als fietsverkeer. Drie rijvakken zorgen ervoor dat auto’s en vrachtwagens comfortabel naast elkaar kunnen rijden. Daarnaast zorgen slimme verkeerslichten voor een vlottere doorstroming door automatisch op groen of rood te springen, op basis van de hoeveelheid verkeer. Dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg krijgen ook fietsers meer plaats om veilig langs de R4 te rijden. 

Fietsers krijgen meer plaats dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg. Tussen de R4 en de fietssnelweg komt er een groene berm met gracht. Zo kan je als fietser veiliger en aangenamer rijden”, aldus minister Peeters. 

Investeren in veilige alternatieven

Met project R4WO investeert de Vlaamse Overheid niet enkel in 25 kilometer veiligere infrastructuren voor auto’s en vrachtwagens, maar investeren we ook volop in alternatieven voor de wagen. We willen de Vlaming aanmoedigen om bij hun dagelijkse verplaatsingen in de eerste plaats te kiezen voor de fiets als vervoersmiddel. En dat stimuleren we al meteen met de bouw van het turboverkeersplein. Zo pakken we met de bouw ook de fietssnelweg aan. We zullen deze fietsverbinding, die Gent met Zelzate verbindt, vernieuwen en verbreden. We plaatsen hier een gracht tussen de R4 en de fietssnelweg. Na de werken zullen fietsers richting het Veer én richting Gent en Zelzate een pak veiliger en comfortabeler rijden. Daarnaast bouwen we met project R4WO nog 11 fietstunnels- en kokers en 25 kilometer aan nieuwe fietssnelwegen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief