Nieuws

12 mei 2023

Eind mei rijden eerste e-bussen van De Lijn in Genk

In de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement werd donderdag 11 mei 2023 aangekondigd dat de eerste e-bussen van De Lijn eind mei zullen uitrijden vanuit de stelplaats van Genk-Winterslag. “De stelplaats in Winterslag is een van de eerste in Vlaanderen die de nieuwe generatie van e-bussen ontvangt, de locatie werd gekozen op basis van objectieve criteria. De stelplaats werd omgebouwd en voorzien van de bijhorende laadinfrastructuur voor de e-bussen. Ook kregen zowel onze buschauffeurs als techniekers al de nodige opleiding. Zo zetten we ook in Limburg volop in op duurzaamheid en de vergroening van het wagenpark van onze vervoersmaatschappij. Een duidelijke ambitie naar minder CO2. De e-bussen zullen voornamelijk het stadsvervoer op de G-lijnen in Genk en omgeving bedienen”.

Ondanks de vertragingen in de leveringen van de elektrische bussen, is de vergroening van het openbaar vervoer bij De Lijn op schema. De doelstelling van een volledig emissievrij openbaar vervoer in 2035 blijft voorop staan. De Lijn heeft de voorbije 2 jaar heel wat e-hybride en elektrische bussen besteld. Ondertussen zijn er al een aantal e-hybrides ingeschakeld en De Lijn verwacht dat ook op korte termijn te kunnen doen bij de elektrische bussen. Zo zullen de eerste elektrische standaardbussen en de eerste midi bussen nog voor de zomer in exploitatie gaan in respectievelijk Genk en Brugge.

Minister Peeters: “De vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen is een belangrijke maatregel in onze ambitie voor gezondere lucht en om de klimaatuitdagingen daadwerkelijk aan te pakken. We kijken daarbij niet enkel naar de eigen vloot van De Lijn, ook bij de pachters is de transitie naar zero-emissie volop bezig denk o.a. aan het Lanakense busbedrijf Heidebloem. Pachters van De Lijn kunnen rekenen op ondersteuning vanuit Vlaanderen inzake aankoop van e-bussen alsook bij de uitrol van bijhorende laadinfrastructuur.”

De stelplaats van Genk-Winterslag is een van de eerste in Vlaanderen die de eerste e-bussen ontvangt, er werd voor deze locaties gekozen op basis van objectieve criteria. Zo beschikt de stelplaats over voldoende ruimte en heeft het een eigen onderhoudscentrum. Uit de voorbereiding en implementatie van de ombouw van deze stelplaats wordt de nodige expertise opgebouwd voor de latere uitrol van het volledige programma met grotere aantallen e-bussen en stelplaatsen. In totaal gaat het over 60 e-bussen die verdeeld worden over 3 stelplaatsen o.a. in Genk. De e-bussen werden gebouwd door Van Hool.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief