Nieuws

9 februari 2021

Elektronische meldplicht voor schepen die gevaarlijke goederen vervoeren

Schepen die gevaarlijke goederen vervoeren op Vlaamse vaarwegen hebben voortaan een elektronische meldplicht van hun route en zullen ook gegevens over de aard, hoeveelheid, oorsprong en bestemming van de gevaarlijke goederen moeten doorgeven aan De Vlaamse Waterweg. Momenteel verlopen deze meldingen schriftelijk of mondeling via radio. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil deze meldplicht elektronisch te laten verlopen.

Wanneer een schip, dat gevaarlijke goederen transporteert, de bevoegdheidsgrenzen van het Vlaamse Gewest nadert of een reis aanvat vanaf een ligplaats in het Vlaamse Gewest, is het in kader van de veiligheid essentieel dat dit aan de overheid wordt gemeld. Deze informatie, evenals gegevens over de aard en hoeveelheid, oorsprong en bestemming van de gevaarlijke goederen en de te volgen route, is immers belangrijk in het raam van eventuele calamiteiten op en naast de waterweg. Dit is ook informatie die mogelijks opgevraagd kan worden door hulpdiensten. De Vlaamse Waterweg is bevoegd om deze meldingen te ontvangen.

Deze meldplicht verloopt momenteel schriftelijk of mondeling en hier wil Vlaams minister Lydia Peeters verandering inbrengen: “Schepen die gevaarlijke goederen vervoeren, zijn doorgaans goed uitgerust met technologische hulpmiddelen dus de meldingen van gevaarlijke goederen zouden perfect elektronisch kunnen verlopen. Daarenboven heeft een groot deel van dergelijke schepen reeds de verplichting om elektronisch meldingen te verrichten bij het bevaren van De Rijn en bepaalde andere Nederlandse vaarwegen. Het lijkt mij dan ook sterk aangewezen om die elektronische meldplicht ook hier in te voeren zodat alles op een vlottere en efficiëntere manier kan verlopen."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief