Nieuws

10 januari 2020

Eén miljoenste passagier van DeWaterbus in de bloemetjes gezet

Vlaams minister Lydia Peeters en Antwerps havenschepen Annick De Ridder verrasten vandaag op het Steenplein in Antwerpen de één miljoenste passagier van DeWaterbus. De mobiele bruggen over de Schelde, van en naar de haven, blijven een overdonderend succes. Vlaanderen neemt vanaf 2020 de financiering over en verzekert daarmee de toekomst van DeWaterbus voor zowel pendelaars als recreanten.

Eén miljoenste passagier

An R. pendelt steevast met DeWaterbus en de fiets en kiest zo heel bewust voor een duurzame en snelle manier om zich te verplaatsen naar het werk. An werkt bij DEME en pendelt nu bijna twee jaar van en naar de Antwerpse haven. Ze kreeg een mooie bos bloemen en een fiets aangeboden door DeWaterbus rederij Aqualiner.

Vlaanderen neemt de DeWaterbus over

De Vlaamse overheid nam op 1 januari DeWaterbus over van Port of Antwerp. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “DeWaterbus toont aan dat personenmobiliteit over water in stijgende lijn zit. Met de grote werken in en om Antwerpen in de komende jaren, moet DeWaterbus mee de modal shift ondersteunen en past zij perfect binnen het plaatje van de minder-hinder-maatregelen. Dit is de reden waarom het regeerakkoord voorziet in de overname van DeWaterbus door Vlaanderen. In een volgende fase zullen de verschillende vervoerregio’s bekijken welke verbindingen over water kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio.” Als alles goed gaat krijgt DeWaterbus er deze zomer twee extra haltes bij op de rechteroever, nabij het Havenhuis (Royerssluis) en verder in de haven nabij de Boudewijnsluis.

Jaarcijfers 2019

In 2019 namen 576.965 reizigers DeWaterbus. Dat zijn om en bij de 150.000 reizigers meer dan over de volledige periode 2017 (tweede jaarhelft) en 2018. Zondag 25 augustus 2019 was met 6.135 reizigers de absolute topdag van 2019. Vrijdag 23 augustus 2019 presteerde als sterkste weekdag met 4.811 reizigers.

Ook het aantal fietsen aan boord van DeWaterbus steeg aanzienlijk in 2019. Eind december klokte DeWaterbus af op 128% meer fietsers ten opzichte van 2018. DeWaterbus evolueerde van 85.166 (2018) naar 194.639 vervoerde fietsers in 2019.

Havenschepen Annick De Ridder: "Ik ben bijzonder opgetogen dat we vandaag de miljoenste reiziger in de bloemetjes mogen zetten. Dit bewijst eens te meer dat DeWaterbus op korte tijd een echt volwaardig vervoersalternatief in Vlaanderen is geworden en inmiddels niet meer weg te denken is. Het is duidelijk dat er nog groeimarge voor woon-werkverkeer bestaat, zeker met de Oosterweelwerken die stilaan op kruissnelheid zullen komen."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief