Nieuws

6 mei 2022

ENA Lanaken: verplaatsen van gaspijpleiding maakt ontwikkeling watergebonden regionaal bedrijventerrein Albertknoop mogelijk

Op verzoek van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gaat de federale regering akkoord om de gaspijpleiding op het toekomstige bedrijventerrein ‘Albertknoop’ te verplaatsen. “Zeer tevreden dat de federale regering akkoord ging met mijn verzoek tot verplaatsing. De Albertknoop is een bijkomend watergebonden bedrijventerrein van 11 hectare groot, grenzend aan het het bestaande bedrijventerrein Europark in Lanaken. Met deze beslissing kan de Vlaamse Waterweg nv nu verder aan de slag met de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Niet alleen belangrijk voor de tewerkstelling in de omgeving maar ook voor de modal shift richting het water”, zegt Vlaams minister Peeters.

Langs de oever van het Albertkanaal te Lanaken dient het multimodaal ontsloten regionaal bedrijventerrein ‘Albertknoop’ met watergebonden karakter gerealiseerd te worden. Dit project kadert binnen het ENA. De ontwikkeling van dit watergebonden bedrijventerrein is voor Vlaanderen van groot economisch belang door de strategische ligging ervan. De nabijheid van het Albertkanaal, de goederenspoorlijn en de verschillende uitvalswegen zorgen ervoor dat dit bedrijventerrein trimodaal ontsloten kan worden.

Voor we de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein versneld kunnen aanvatten, moet eerst de gaspijpleiding van Air Liquide worden verplaatst. Ik ben tevreden dat de federale regering akkoord ging met mijn verzoek tot verplaatsing”, duidt minister Peeters. “Na een juridische check was immers gebleken dat deze verplaatsing wel degelijk mogelijk was op basis van de Gaswet. Grootste motivatie hierbij is de verdere ontwikkeling van bedrijvigheid op en rond onze Vlaamse Waterwegen. Ik vind het belangrijk hier op korte termijn perspectief te bieden.”
Burgemeester van Lanaken, Marino Keulen: Lanaken is heel blij met deze nieuwe ontwikkeling. Wij zaten door onze voorraad beschikbare bedrijfsterreinen heen. Meerdere geïnteresseerde partners die hier willen investeren hebben we “on hold” moeten plaatsen. Een ondernemersvriendelijke gemeente begint met diezelfde ondernemers ruimte te bieden om te kunnen investeren en daarmee jobs en welvaart in de regio te creëren.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief