Nieuws

5 april 2019

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa officieel open

Persbericht van Encon | Iedereen die iets met energiebesparing, duurzaam bouwen of hernieuwbare energie te maken heeft, was gisteren in Bilzen te vinden. Hoogwaardigheidsbekleders uit de regio - en ver daarbuiten - waren afgereisd naar Infinity, het nieuwe en uitermate duurzame kantoorgebouw van energiespecialist Encon. De officiële inhuldiging gebeurde door Vlaams minister van Energie, Mevrouw Lydia Peeters, samen met de gouverneur van Limburg, Herman Reynders en de burgemeester van Bilzen, Bruno Steegen. Dit alles onder leiding van Julie Bruninx, die als vijftienjarige scholiere sprak namens de kinderen van de medewerkers en de hele generatie. Zo wordt Infinity het gebouw van de volgende generatie, in elke betekenis van het woord.

“Infinity is in vele opzichten het gebouw van de volgende generatie,” aldus Julie Bruninx, meisje van 15 en gastvrouw. “Het is een nieuwe manier van bouwen, maar juist deze manier van bouwen maakt een toekomst mogelijk voor mijn generatie, en voor de volgende.” Minister van Energie Lydia Peeters was alvast lovend tijdens haar inhuldigingsspeech: “Dit gebouw is voorlopig nog uniek in zijn soort, maar ingenieursbureau Encon bewijst hiermee dat de energieomslag haalbaar is. Dit gebouw is meer dan een optelsom van verschillende nieuwe technologieën om te bouwen, verwarmen, af te koelen en elektriciteit op te wekken. Het gaat om een nieuwe, andere manier van denken, leven en werken.”

Er zijn op ons hele continent niet veel gebouwen als Infinity te vinden. Eerst en vooral doet het dienst als het nieuwe hoofdkantoor van Encon. En vermits Encon gespecialiseerd is in duurzame energieoplossingen voor industriële bedrijven, moet het eigen hoofdkantoor een voorbeeldfunctie hebben. ‘Walk the talk’, als het ware. Het gebouw is een uithangbord van duurzame oplossingen geworden. Je zou het een levende showroom kunnen noemen. Het Infinity-complex scoort zeer hoog in Europese én Amerikaanse duurzaamheidsnormeringen, BREEAM en LEED.

Infinity is door de doorgedreven energiebesparingen, on-site productie van hernieuwbare energie en de unieke combinatie van een BREEAM (Outstanding)- én een LEED (Gold)-certificering, één van de duurzaamste kantoorgebouwen van Europa.

Om een voorbeeld te geven: de koeling en verwarming gebeurt door geothermie, met name een BEO-veld (Boorgat energieopslag). Hiermee wordt er 90% elektriciteit bespaard op de koelinstallatie en 40% bespaard op de verwarmingsinstallatie in vergelijking met een standaard verwarmings- en koelinstallatie van dit formaat.

Maar Infinity genereert ook energie: de windturbine en de 3 solar trackers produceren samen 4.622 MWh aan stroom, wat meer is dan het gebouw zelf nodig heeft. Minister van Energie Lydia Peeters: “Decentraal groene energie opwekken en zoveel mogelijk lokaal verbruiken, betekent ook dat we in de toekomst meer modellen zullen ontwikkelen waarin bedrijven stroom kunnen leveren aan buurbedrijven of naburige woonwijken.”

In de toekomst gaat Infinity ook werken met energieopslag, waardoor nog meer groene energie zelf zal verbruikt worden.

De parking van het gebouw is voorzien van 12 elektrische laadpunten met een oplaadvermogen van meer dan 300 kW, wat het meteen tot één van de grootste privé-laadpalenparken van België maakt. Bij Encon worden sinds kort nog maar alleen elektrische wagens besteld. Over een periode van 3 jaar zal het wagenpark helemaal worden aangedreven door de stroom die het bedrijf zelf opwekt.

Het auditorium van Infinity is speciaal gebouwd om de sensibiliserende taak van Infinity te huisvesten. Hier worden regelmatig lezingen en symposia gehouden om bedrijven van de oplossingen die Infinity toont, te overtuigen. Sandra Deraeve, manager van Infinity: “De inhuldiging van ons gebouw is echt een symbolisch moment voor ons. Inderdaad, Infinity is het nieuwe hoofdkantoor van Encon. Maar het is vooral ook een uithangbord, een promotor van een nieuwe manier van bouwen, werken én denken. Het is onze ambitie om die boodschap zo ver en zo luid mogelijk te verspreiden. Duurzaamheid is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Naast de nieuwste technieken in ons gebouw, die dienen als showcase voor klanten, is het gebouw ontworpen om er aangenaam te werken. Onze verlichting volgt bijvoorbeeld het bioritme van de mens, vanuit elk kantoor is er vrij zicht op groen buiten en de kantoren zijn akoestisch geoptimaliseerd zodat de medewerkers in alle rust geconcentreerd kunnen werken. Bovendien hebben we een goed uitgeruste sporthal met sportlessen voor onze medewerkers. In Infinity zijn onder andere een broodservice en strijkdienst voorzien om ervoor te zorgen dat medewerkers meer tijd vrij krijgen buiten de werkuren. Dit komt helemaal overeen met onze kijk op work-life balance.”

Gouverneur Herman Reynders ziet met Infinity een bevestiging van Limburg als sterk merk: “Het is voor mij geen toeval dat dit innovatieve gebouw in Limburg staat. Onze provincie is reeds lang een voorloper als het op milieu en duurzaamheid aankomt. Zo waren we de eerste provincie die het woord ‘klimaatneutraal’ in de mond nam en hebben we onlangs nog onze ambitie herbevestigd om samen met de steden en gemeenten de uitstoot aan CO2 met 40% te verminderen tegen 2030. Limburg zendt vandaag zijn zonen en dochters uit. Dat maakt de internationale uitstraling van dit gebouw nog maar eens duidelijk.” Ook burgemeester van Bilzen Bruno Steegen liet zijn enthousiasme duidelijk blijken: “Ik ben enorm fier dat het duurzaamste kantoorgebouw van Europa in onze stad ligt. Onze stad heeft altijd achter dit initiatief gestaan. Het is voor Bilzen een visitekaartje van formaat!”

Maar meer dan de initiatiefnemers en de medewerkers van Encon, stonden vooral de kinderen centraal tijdens deze persconferentie. Dat was ook al zo tijdens de eerstesteenlegging twee jaar geleden. Ook in dat opzicht was Infinity al een voorloper op de klimaatmarsen die nu zo het nieuws domineren. Gastvrouw Julie Bruninx (15) toonde tijdens de persconferentie een filmpje, waar de kinderen van de medewerkers een rondleiding geven door het gebouw terwijl ook de kantoren gevuld zijn met hardwerkende jongelingen. Infinity heeft ook de goedkeuring van de volgende generatie!

Hierbij de video waarin de volgende generatie de technieken van Infinity toelicht: https://www.youtube.com/watch?v=NtPZ2Co_E1M&feature=youtu.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief