Nieuws

25 augustus 2021

Europalaan in Vossenberg opnieuw open voor verkeer

“De Europalaan ter hoogte van het natuurdomein Vossenberg in Dilsen-Stokkem is sinds gisteravond opnieuw open voor het verkeer tussen Dilsen en Opoeteren”, dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De gewestweg was sinds augustus vorig jaar onderbroken voor de bouw van een fiets- en faunapassage. “Fietsers op de Kolenspoorroute kunnen voortaan onder de brug fietsen en zo de gewestweg veilig kruisen.” Ondertussen worden ook de verbindingen van de fietspaden afgewerkt.

De Europalaan loopt voortaan via een 60 meter lange brugconstructie over het fietspad van het voormalig kolenspoor. In samenwerking met Natuur en Bos en het Departement Omgeving, zorgt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er zo voor een veilige doorgang voor mens en dier.

“Vanuit Vlaanderen hebben we 3 miljoen euro geïnvesteerd in de fiets- & faunapassage. Fietsers fietsen voortaan veilig en comfortabel onder de rijweg door. De brugconstructie van de Europalaan werkt ook een barrière weg tussen de natuurgebieden Vossenberg en Platte Lindenberg. Verschillende diersoorten en populaties kunnen nu vrij bewegen tussen beide gebieden zonder gevaar op aanrijdingen”, aldus minister Peeters.

Openstelling Europalaan

Na een succesvolle brugproefbelasting eerder vandaag stonden de lichten op groen om de Europalaan opnieuw open te stellen voor doorgaand verkeer. De omleiding tussen Dilsen en Opoeteren (Maaseik) via Rotem en Neeroeteren vervalt nu ook. De knip van de Europalaan duurde langer dan gepland. Onder meer door slecht weer verschoof de openstelling van dit voorjaar naar de zomer.

Fietspad Kolenspoor open, fietslussen volgen later

Het fietspad onder de brug, de Kolenspoorroute, gaat vandaag samen met de rijweg in gebruik. Fietsers tussen As en Maaseik fietsen voortaan onder de Europalaan door en kunnen zo de gewestweg veilig kruisen. “Dit project zorgt er opnieuw voor om het fietsen in Dilsen-Stokkem nog aantrekkelijker te maken voor verplaatsingen met de fiets zowel recreatief als voor woon-werkverkeer”, duidt Lydia Peeters.

De fietslussen, die het hoogteverschil naar de Europalaan moeten overbruggen, zullen de komende weken worden afgewerkt. Er is dus voorlopig nog geen verbinding tussen het fietspad langs het kolenspoor en de Europalaan. Voor die fietsers blijven de bestaande fietsomleidingen gelden.

Tegelijkertijd zal ook nog het natuurgedeelte van de ecovallei verder worden ingericht om een optimale biotoop voor fauna en flora te creëren.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief