Nieuws

27 oktober 2020

Extra maatregelen Vlaamse Regering

27 oktober 2020 - Het coronavirus grijpt vliegensvlug om zich heen waardoor ons zorgsysteem onder enorme druk staat. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist om bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen en het virus zo kansen te ontzeggen om zich verder te verspreiden.

Hiermee vragen wij, als Vlaamse regering, een enorme inspanning van de bevolking. Maar onze belofte is even duidelijk als wat wij vragen: houden we ons met z’n allen aan deze maatregelen, dan kunnen we een volledige lockdown vermijden. Leveren we nu deze inspanningen, dan kunnen we het hopelijk gezellig maken met onze familie in de kerstperiode.

Bij de keuze voor deze maatregelen hebben we er bovendien alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat onze economie zo min mogelijk in de problemen komt. Bedrijven en winkels kunnen gewoon open blijven. De maatregelen gaan in vanaf vrijdagavond 18u. Daarbij zullen we op basis van het dalen van de cijfers evalueren of en wanneer versoepelingen mogelijk zijn.

Vrije tijd

Wordt stopgezet: Alle georganiseerde vrijetijdsbesteding boven 12 jaar. Jeugd- en sportkampen voor -12-jarigen zijn wel nog toegelaten.

  • Indoor activiteiten, bv. zwembaden, binnenspeeltuinen, bowling, bioscopen, fitness, wellness & sauna’s, casino’s en gokkantoren.
  • Culturele activiteiten, behalve bibliotheken.
  • Evenementen, bv. kermissen, rommelmarkten, kerstmarkten of schaatsbanen. Wekelijkse markten zijn wel nog toegelaten.

Sport

Alle sporten boven de 12 jaar zijn verboden. Professionele sportbeoefening (zonder publiek), individueel sporten, en sporten met 4 mits naleving van de veiligheidsregels zijn wel nog toegestaan.

Eén ouder/begeleider van -12-jarigen mag zijn/haar kind naar de sportclub brengen en blijven kijken, maar moet wel afstand bewaren en de geldende afspraken van mondmaskerplicht naleven.

Jeugd

Alle jeugdactiviteiten boven de 12 jaar zijn verboden. Jeugdkampen voor -12-jarigen zijn wel nog toegelaten (incl. eventuele overnachting) als de geldende afspraken worden gerespecteerd.

Outdoor speelpleinen blijven wel open, ook voor +12-jarigen als zij zich houden aan de regel van 4.

Economie

Telewerk wordt niet verplicht maar er wordt wel in samenwerking met de sociale partners werk gemaakt van een maximale toepassing.

Winkelen wordt beperkt tot maximaal 2 volwassenen of één ouder met kinderen.

Ondernemingen die door deze maatregelen verplicht gesloten worden, hoeven voor deze periode hun omzetverlies niet te bewijzen om in aanmerking te komen voor het Vlaams beschermingsmechanisme.

Onderwijs

In het leerplichtonderwijs is er een verlenging van de herfstvakantie. Scholen blijven gesloten op 9 en 10 november en gaan terug open op 12 november.

Voor universiteiten en hoge scholen geldt code rood. Zij moeten dus volledig overschakelen naar online afstandsonderwijs. Fysieke lessen zijn wel mogelijk voor eerstejaars en practica.

Zorg

In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot 1 knuffelcontact en 1 extra contact elke veertien dagen. Er zal onderzocht worden of mantelzorgers tijdelijk kunnen inwonen.

Om extra buffercapaciteit voor ziekenhuizen te creëren wordt prioritair ingezet op herstelverblijven en revalidatieziekenhuizen.

Varia

Faciliteiten zoals restaurants, zwembaden of fitness in hotels zijn enkel toegelaten voor hotelgasten en op basis van een reservatiesysteem. Tropische zwembaden moeten sluiten.

Erediensten, huwelijken, begrafenissen worden beperkt tot maximaal 40 personen en steeds met respect voor afstandsregels.

Algemeen

  • Er komt geen algemene verplichting van de mondmaskers in open lucht.
  • Het samenscholingsverbod bij meer dan 4 personen blijft gehandhaafd.
  • Er komt geen uitbreiding van de avondklok die nu geldt van 24u tot 05u.

Handhaving

Er wordt gewerkt aan instrumenten om te werken aan een betere handhaving van deze regels. Daarbij wordt onder andere bekeken of Lijncontroleurs GAS-boetes (bijvoorbeeld bij het niet naleven van de mondmaskerplicht) kunnen uitschrijven en wordt een oproep gelanceerd naar de federale regering om GAS-boetes mogelijk te maken in het kader van de handhaving van Corona-maatregelen.

Tekst via kabinet Bart Somers.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief