Nieuws

17 augustus 2023

Feestelijke Opening Oude Tramweg Zutendaal

De herinrichting van de Oude Tramweg – Korenstraat – Mandelseweg is volledig klaar en werd op donderdag 17 augustus 2023 feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het project werd in het voorjaar van 2021 goedgekeurd op de gemeenteraad. De gemeente Zutendaal heeft een projectoproep ingediend voor het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid. Voor elke euro die het lokaal bestuur zelf investeerde in nieuwe fietspaden, legde de Vlaamse regering er extra middelen bovenop. Dankzij een goede samenwerking van de verschillende partners werd het project gerealiseerd voor 357.740 euro met zowel gemeentelijke en Vlaamse middelen. 

“Samen met de Vlaamse overheid blijven investeren in veilige schoolroutes- en omgevingen in Zutendaal. Door de krachten te bundelen willen we nog meer mensen op die fiets krijgen in onze gemeente”, aldus burgemeester Ann Schrijvers.

Voor er gestart kon worden met de herinrichting werd er eerst met Fluvius en de Watergroep een samenwerkingsverband afgesloten en zo kon er nieuwe riolering worden aangelegd en werd de elektriciteit verplaatst. Bovengronds werd een nieuw en comfortabel wegdek aangelegd. Dankzij de herinrichting van de rijweg worden snelrijders ontmoedigd, zodat de maximumsnelheid van 30 km/u niet wordt overschreden. Er werden ook verschillende parkeerplaatsen ingericht.

Veilige schoolroute

De Oude Tramweg wordt veel gebruikt door jongeren die er in de buurt naar school gaan.

“Deze herinrichtingswerken zijn een stap vooruit op het vlak van verkeersveiligheid. De actieve weggebruiker staat in ons centrum op nummer 1”, aldus Matty Coninx Schepen van Openbare Werken.
"De Oude Tramweg maakt deel uit van de fietsring van Zutendaal, een 1,9 km lang traject rond het centrum van Zutendaal om het fietsen veiliger te maken. Hierdoor kon de Oude Tramweg deels heringericht worden met subsidies uit het Kopenhagenplan waarbij we vanuit Vlaanderen 150 miljoen euro wordt . alle gemeenten en provincies ter beschikking stellen voor fietsinfrastructuurwerken. Via het Kopenhagenplan ondersteunen we lokale besturen om te investeren in veilige fietsinfrastructuur, zoals hier op de Oude tramweg in Zutendaal, die werd heringericht als fietsstraat”, aldus minister Lydia Peeters.
“We blijven inzetten op verkeersveiligheid. Zeker de veiligheid in schoolomgevingen is prioritair. We willen inwoners stimuleren om voor korte afstanden de fiets te nemen. Dit lukt alleen maar als de fietsinfrastructuur in orde is”, besluit burgemeester Ann Schrijvers.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief