Nieuws

8 februari 2022

Minister Peeters bezoekt werf nieuwe fietsbrug aan Ovaal van Wippelgem

Op dinsdag 8 februari bezocht minister Peeters een van de twee nieuwe fietsbruggen in Evergem. De Zandekenbrug komt er aan de Hoogstraat, terwijl de Hultjenbrug aan het Ovaal van Wippelgem wordt geplaatst. Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer steeds mogelijk via tijdelijke en versmalde rijstroken, waardoor de hinder beperkt blijft. De komende weken wordt aan het Ovaal van Wippelgem wat extra (lichte) hinder verwacht door werken in de middenberm. Volgens de huidige planning zijn beide bruggen fietsklaar vanaf september 2022.

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden: “Deze twee fietsbruggen maken deel uit van het grote herinrichtingsproject R4 West en Oost, een project dat bij uitstek inzet op kwaliteitsvolle en veilige fietsinfrastructuur. Ik bezocht vandaag de werf aan het Ovaal van Wippelgem, het is duidelijk dat hier goed wordt doorgewerkt. In september zouden de fietsbruggen al klaar moeten zijn. We blijven inzetten op de modal shift, en maken van deze regio een fietsvriendelijke regio waar je voor alle verplaatsingen veilig de fiets kan nemen.’’

Comfortabele fietsverbindingen tussen woonkernen langs R4 West

Naast de werken aan het turboverkeersplein in Oostakker zijn deze twee fietsbruggen de quick wins van het project R4WO. 

“Vlotter en veiliger fietsverkeer in de Gentse Kanaalzone is een van de speerpunten binnen dit mobiliteitsproject. Met de Zandeken- en Hultjenbrug –zorgen we voor comfortabele fietsverbindingen tussen de woonkernen langs de R4 West.”  aldus minister Peeters. 

Vanaf september 2022 zouden fietsers moeten kunnen gebruik maken van deze conflictvrije oversteken.

De Zandekenbrug komt er aan de Hoogstraat en zorgt ervoor dat je voortaan afgeschermd over de R4 van Kluizen naar het havengebied Zandeken kan fietsen. De Hultjenbrug komt aan het Ovaal van Wippelgem, waardoor het fietsverkeer vlot tussen Wippelgem en Doornzele kan rijden. Daarnaast komen er drie fietskokers onder het Ovaal van Wippelgem. Beide bruggen en fietskokers zorgen voor duurzame verbindingen met de bestaande fietspaden in de buurt. Zo kan je als fietser vlot aansluiten op de fietssnelweg F40 langs de R4, de fietssnelweg F401 richting de haven en de parallelweg Jacques Paryslaan.  

Met de fietsbruggen en fietskokers hopen we buurtbewoners en pendelaars aan te zetten om zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te maken.”, aldus minister Peeters.

Prioritaire aandacht voor de fietsers

De fiets is in Vlaanderen al langer aan een opmars bezig en die positieve fietstendens wil de Vlaamse Regering verder stimuleren. Veilige en vlotte infrastructuur is daarvoor essentieel. Het project R4WO is hier toch wel een sterk voorbeeld van extra aandacht voor de fietser door ongeziene investeringen in fietsinfrastructuur. Naast deze fietsbruggen, fietskokers kan je straks langs zowel de R4 West als de R4 Oost op een fietssnelweg fietsen, goed voor zo’n 12km zonder ook maar één auto tegen te komen. Hiermee komt dit project dan ook tegemoet aan het verkeersveiligheidsplan waar de actieve weggebruiker centraal staat. “De fietser krijgt vrije baan, wat waar het vandaag onveilig is, zorgen we met dit project voor vlotte, veilige, comfortabele, conflictvrije fietspaden, -kokers en -snelwegen.” besluit minister Peeters.

Beperkte hinder langs R4 West tot 18 maart

Sinds begin februari wordt gewerkt in de middenberm van de R4, aan het Ovaal van Wippelgem. De fundering die nodig is om de metalen fietsbrug te dragen wordt aangelegd. Hierdoor rijden bestuurders op de R4 van Gent naar Zelzate tijdelijk over de rechterrijstrook en de pechstrook. In de omgekeerde richting verloopt het verkeer via versmalde rijstroken naar Gent. De werken aan de middenberm duren nog tot 18 maart.

Over De Werkvennootschap en het project R4WO

De Werkvennootschap is de organisatie van de Vlaamse Regering die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten van de Vlaamse Overheid. Met het project R4WO bouwen we de R4 West en Oost om tot primaire wegen in Gent, Evergem, Zelzate en Wachtebeke. Dit is nodig om de drie doelstellingen die we vooropstellen te kunnen realiseren: vlotter en veiliger auto- en fietsverkeer, een verhoogde leefbaarheid in de kanaalzone en een veilige verbinding tussen de woonkernen. Meer info? www.R4WO.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief