Nieuws

5 juni 2024

Fietstunnel Havenlaan Diepenbeek officieel geopend

Op woensdag 5 juni 2024 werd de fietstunnel aan de Havenlaan in Diepenbeek geopend, dit in aanwezigheid van gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met de aanleg van aansluitende fietspaden kadert deze fietstunnel in de ontwikkeling van de fietssnelweg F72 die Hasselt met Maastricht verbindt. Het jaagpad aan de zuidzijde van het Albertkanaal kruist de Havenlaan ondergronds en wordt zo toegankelijk als vlotte fietsverbinding. De totale projectkost is 1,3 miljoen euro.

De verbinding is een cruciale schakel op de F72 fietssnelweg die grotendeels de jaagpaden van het Albertkanaal volgt. Binnenkort kan je volledig veilig en autovrij fietsen van fietsbrug de Langeman in Hasselt tot de industrie van Genk-Zuid. Samen met de F5 (Antwerpen-Hasselt) ontstaat zo een vlot befietsbaar geheel van oost naar west, dwars doorheen de provincie, beter gekend als de Albertkanaalroute.

“Na het succes van fietsbrug de Langeman is dit opnieuw een belangrijk sleutelmoment in de realisatie van de Albertkanaalroute. Door de Havenlaan via een fietstunnel te kruisen ontstaat er een vlotte en veilige fietsverbinding langs het Albertkanaal, van Hasselt tot Genk-Zuid. Op die manier blijft provincie Limburg verder werk maken van de uitbouw van het Limburgs fietssnelwegennetwerk.” aldus gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts.
Lydia Peeters, Vaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken sluit zich hier volledig bij aan. “Met de realisatie van de fietstunnel werd een belangrijke missing link op de fietssnelweg F72 Hasselt-Maastricht weggewerkt. Het volledige fietstraject ontsluit tal van tewerkstellingspolen, zoals bijvoorbeeld Flanders Logistics Valley op de voormalige Ford site. Voor het woon-werkverkeer in de regio is dit dus een echte stimulans. Ook voor recreatieve verplaatsingen is het een aangename route om te fietsen langs het water en het groen en met de oversteek over de fietsbrug de Langeman iets verderop. We hopen dus zeker een fietsboost te creëren met dit project. Met een gedeelde fietsambitie kunnen we versneld zorgen voor meer en betere fietsinfrastructuur en fietssnelwegen.”

Technisch huzarenstukje

De grote uitdaging binnen dit project lag vooral in de specifieke locatie en timing. De tunnel diende gebouwd en geplaatst te worden zonder een grote impact te hebben op het doorgaande verkeer op de Havenlaan, waar eveneens veel fietsverkeer op zit, en zelfs veel fietsend schoolverkeer.

De tunnel heeft een totale lengte van 28 meter en een breedte van 7 meter. Voor de bouw van deze tunnel werden 73 ton staal en 350 m³ beton voorzien. In dit project werden ook maar liefst 650 meter aansluitende, vrijliggende fietspaden aangelegd.

“Dit is opnieuw een heel mooi, nieuw stukje fietssnelweg. Hopelijk krijgen we de komende maanden alleen nog goed fietsweer zodat iedereen deze prachtige realisatie kan komen testen” besluit gedeputeerde Lambrechts met een glimlach.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief