Nieuws

29 maart 2023

Fietsveertjes Gemeenschappelijke Maas gratis vanaf 2023

Wie aan de Gemeenschappelijke Maas komt kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren Ophoven (B) - Ohé en Laak (NL), Rotem (BE) – Grevenbicht (NL) en Uikhoven (BE) - Geulle (NL). De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont Meeswijk (B) – Berg (NL) een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen. De pontjes zijn ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken gaf vandaag samen met alle Vlaamse en Nederlandse partners het feestelijke startschot voor het nieuwe vaarseizoen. Minister Peeters maakte ook bekend dat vanaf 1 april dit jaar alle actieve weggebruikers de oversteek met de veerpontjes gratis zullen kunnen maken.

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kan je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf 2023 kan je dit zelfs volledig gratis.

“Vanaf dit jaar valt de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruiker volledig weg. Daarmee worden de veerpontjes op de Maas gelijkgetrokken met de andere Vlaamse veren, die voor de gebruiker ook gratis zijn. Het gratis maken van de veren zal het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker maken om de rivier over te steken om een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Daarnaast zal dit een extra boost zijn voor het toerisme in de Maasvallei, een kandidaat-Landschapspark”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare  Werken Lydia Peeters.

De exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas is sinds 2016 in handen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het team van RivierPark Maasvallei zoekt om de drie jaar een rederij die de fietsveertjes kan bedienen, zorgt voor de nodige communicatie en bebording, en verzamelt de jaarlijkse bijdrage van de 11 Maasgemeenten en 2 Provincies Limburg, die de vaart van de drie fietsveertjes mee mogelijk maken. De veertjes zelf zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die ook instaat voor het structureel onderhoud.

Gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens en voorzitter van de stuurgroep in het RivierPark Maasvallei: “De veerpontjes op de Maas zijn een symbool geworden voor streekontwikkeling en duurzaam toerisme, over grenzen heen. De pontjes verbinden letterlijk en figuurlijk duizenden Maaslanders, twee Limburgen, en twee landen met mekaar. De vele wandelaars en fietsers in het RivierPark Maasvallei genieten ervan. De Maasgemeenten en de Provincies Limburg delen de lusten, en dus ook de lasten van de veerpontjes.”
“We zijn alle Vlaamse en Nederlandse partners uitermate dankbaar. De jarenlange bijdrage van al deze partners was en is nog steeds essentieel voor het behoud van de bekende veerpontjes op de Maas. Dankzij de goede samenwerking en de bijdragen van alle partners zorgen de Maasveertjes al heel wat jaren voor een verbinding tussen de twee Limburgen. De Vlaamse Waterweg zal nu het extra budget voorzien zodat we de veren vanaf dit vaarseizoen gratis te maken voor iedereen. Zo willen we de veertjes nog toegankelijker maken voor iedereen”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Aangepaste vaartijden

De afgelopen drie jaar waren niet eenvoudig voor de veerpontjes: de coronacrisis zorgde voor een gesloten (vaar)grens in 2020. Het hoogwater van juli 2021 zorgde voor een wekenlange onderbreking. De partners deden er alles aan om de exploitatie zo goed mogelijk verder te zetten. De krapte op de arbeidsmarkt – extra voelbaar in seizoensarbeid – liet zich dan weer in 2022 gelden. Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. De veertjes zullen vanaf nu steeds van 10u tot 18u varen. Voorheen voeren ze in de lente en de herfst ook van 10u tot 18u, maar in de zomer tot 20u. Aan de regeling van het autoveer verandert niets.

Schippers gezocht!

De partners blijven niet bij de pakken neerzitten: er worden schippers gezocht! Wie geïnteresseerd is en een vaarbewijs bezit of haalt, mag zich melden bij het RivierPark Maasvallei. Of om het met de woorden van de schippers zelf te zeggen: ‘dit is toch mooi werk? Je bent vrij!’
https://www.youtube.com/watch?v=xNSqFBqRG8I

Praktisch: 

Zoals altijd start het nieuwe vaarseizoen op de eerste zaterdag van april (1 april). In april varen de veertjes enkel in de weekends (inclusief Paasmaandag 10/4 en Koningsdag op 27/4). Vanaf mei varen ze weer elke dag, tot het laatste weekend van oktober.

Kijk voor alle informatie en vaartijden op www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes 

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief