Nieuws

14 december 2021

Fietsveilige herinrichting Arnold-Sauwenlaan richting Stokkem

"We vernieuwen volgend jaar met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de N742 Arnold-Sauwenlaan in Stokkem. Tussen de Rijksweg en de Nieuwe Weerd krijgt de invalsweg naar Stokkem veilige fietspaden en een nieuw wegdek met enkele verhoogde kruispunten over een afstand van 1,7 km. Dat moet de verkeersveiligheid sterk verbeteren, in het bijzonder voor de actieve weggebruiker o.a. fietsers en voetgangers”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De werken staan gepland vanaf het voorjaar en zouden zo’n achttal maanden duren.

Vlaams minister Lydia Peeters: De vernieuwing van de Arnold-Sauwenlaan is onderdeel van mijn verkeersveiligheidsplan waarbij we de actieve weggebruiker centraal stellen. Ook binnen mijn investeringen ligt de klemtoon op veilige comfortabele en brede fietspaden. Vanuit Vlaanderen voorzie ik hiervoor heel wat extra middelen. De herinrichting van de Arnold-Sauwenlaan betekent een herwaardering van de invalsweg naar Stokkem. Dankzij de nieuwe fietspaden zullen fietsers straks veilig kunnen fietsen, zowel richting de scholen, het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd of het toeristisch fietsroutenetwerk langs de Maasvallei. Deze investering past perfect binnen de gezamenlijke fietsambitie van de stad Dilsen-Stokkem en de Vlaamse overheid om voor functionele verplaatsingen nog meer inwoners op de fiets te krijgen.”

De projectzone omvat de gewestweg N742 Arnold-Sauwenlaan, Stadsgraaf en Molenveld, tussen de kruispunten met de Rijksweg (N78) en de Nieuwe Weerd. Die kruispunten zelf vallen buiten de omvang van het project. Het volledige tracé beslaat ongeveer 1,7 kilometer.

“Langs weerskanten komen conforme, verkeersveilige fietspaden. Die worden voorzien in asfalt, zijn twee meter breed en liggen verhoogd tegen de rijweg. Langs het fietspad komt een stoep”, zegt minister Peeters. 

Om de fietspaden te realiseren binnen het bestaande openbaar domein verdwijnt de langsparkeerstrook. Ter hoogte van de stadsfeestzaal De Nieuwenborgh blijft de parkeerstrook behouden. Daarnaast vernieuwt AWV ook de rijweg over de volledige breedte met een nieuwe toplaag. De aansluitingen met de zijstraten worden over enkele meters mee aangepakt.

Alle kruispunten, uitgezonderd die met de Kerkhofstraat/Kruisstraat en de Kersenweg, worden uitgevoerd als een verkeersplateau, waarbij de rijweg wordt verhoogd. Zo wordt ook het kruispunt ter hoogte van Langs de Graaf en de Brammert een stuk verkeersveiliger”, zegt Lydia Peeters. 

Het kruispunt met de Steenkuilstraat krijgt bijzondere aandacht: de aansluiting wordt meer haaks uitgevoerd en de middengeleider verdwijnt.

Start in voorjaar 2022

De ontwerpplannen werden gisteren tijdens een online infosessie aan de bewoners langs de gewestweg voorgesteld. De komende maanden wordt de planning geconcretiseerd. Ook de nutsmaatschappijen zullen in bepaalde zones de nutsleidingen en -kabels vernieuwen. Dus ook deze werken moeten in de planning passen.

AWV wil de werken in het voorjaar van 2022 van start laten gaan. De aannemer zal gedurende een 8-tal maanden in fases werken waarbij de rijweg per rijhelft wordt vernieuwd. Verkeer richting Stokkem zal zo steeds langs de werkzone kunnen rijden, richting de Rijksweg geldt er dan een omleiding.Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief