Nieuws

6 oktober 2023

Fietsveren over de Maas tellen meer dan 300.000 gebruikers

Tussen 1 april en 31 september 2023 maakten 301.568 voetgangers en fietsers gebruik van de Maasveerpontjes en de autoveerpont in Meeswijk. Bij het begin van het nieuwe vaarseizoen had Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de overzet met de veerpontjes gratis gemaakt. “Het aantal gebruikers toont het succes aan van onze pontjes. Ze zijn dan ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierParkMaasvallei en vormen een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen”, zegt Vlaams minister Peeters.

De veertjes zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die ook instaat voor het structureel onderhoud. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland verzorgt sinds 2016 de exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas. De 11 Maasgemeenten en 2 Provincies Limburg maken de vaart mee mogelijk.

Bij aanvang van het nieuwe vaarseizoen viel de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruiker volledig weg. Daarmee werden de veerpontjes van de Maas op initiatief van minister Peeters gelijkgetrokken met de andere veren in Vlaanderen. Dankzij de financiële inspanning via De Vlaamse Waterweg nv kon aan het begin van het vaarseizoen de veertjes kosteloos worden gemaakt.

“Het gratis maken van de veren maakte het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker om de rivier over te steken en een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Een extra boost voor het toerisme in de Maasvallei”, aldus minister Peeters.

Aangepaste uurregeling vanaf de herfst

Hou bij het plannen van je grensoverschrijdende fiets- of wandeltocht rekening met de aangepaste uurregeling vanaf de herfst. Van 1 t.e.m. 31 oktober varen ze enkel in de weekends, zaterdag én zondag, van 10u tot 18u.


Fietsers Voetgangers
Autoveer 106.743 18.044

Fietsveren

159.541 17.240
Totaal 266.284 35.284

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief