Nieuws

12 april 2024

Fietsveren weer in gebruik!

Vanaf zaterdag 13 april 2024 kunnen voetgangers en fietsers weer kosteloos gebruik maken van de Maasveerpontjes en de autoveerpont in Meeswijk. Vorig vaarseizoen viel de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruikers weg. “Het gratis maken van de veren heeft het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker gemaakt om de rivier over te steken en een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Dat zien we ook in de stijging van de gebruikers van de pontjes. In 2023 hebben meer dan 300.000 gebruikers de overzet gemaakt. Een extra boost voor het toerisme in de Maasvallei.”

Er zijn vier veerpontjes in het RivierPark Maasvallei: één groot veer dat ook toegankelijk is voor autoverkeer (betalend voor gemotoriseerd verkeer) en drie fiets- en voetveren (gratis). De veertjes zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die ook instaat voor het structureel onderhoud. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland verzorgt sinds 2016 de exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas. De 11 Maasgemeenten en 2 Provincies Limburg maken de vaart mee mogelijk.

Normaal gezien zouden de veerpontjes vorig weekend al terug uit varen, maar toen was de waterstand van de Maas nog te hoog. Het is een regenrivier waardoor de waterstand regelmatig verandert. Bij hoog én laag water (droogte) kunnen de veerponten soms niet varen.

Vorig vaarseizoen werden de veerpontjes van de Maas kosteloos gemaakt op initiatief van minister Peeters, zo werden ze gelijkgetrokken met de andere veren in Vlaanderen. 

“Het aantal gebruikers toont het succes aan van onze pontjes. Ze zijn dan ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei en vormen een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen”, aldus de minister.Meer info over de dienstregeling van de veertjes: https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief