Nieuws

16 februari 2023

Focus op de weg, niet op je gsm

In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement kwam vandaag nogmaals de problematiek van afleiding achter het stuur aan bod. “We kunnen het niet genoeg herhalen, afleiding is samen met snelheid en rijden onder invloed, één van de grootste killers in het verkeer. Bestuurders komen door de vele vormen van afleiding nog te vaak in de verleiding. Denk daarbij niet alleen aan de smartphone, maar ook aan de smartwatch en de vele aanraakschermen in voertuigen. Het is daarom noodzakelijk dat we vanuit Vlaanderen de sensibiliseringscampagnes over afleiding blijven herhalen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Momenteel loopt de campagne “Focus op de weg, niet op je gsm” van de VSV.

3 op 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm

3 op 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl hun toestel los in de wagen ligt, zo blijkt uit de recente gedragsbevraging van de VSV. Enkele seconden naar een scherm staten, betekent enkele tientallen of honderden meter ‘blind’ rijden. Seconden die kunnen volstaan om het leven van andere en uzelf in gevaar te brengen”, aldus minister Peeters. Campagnes zullen echter niet volstaan om dit foutief gedrag te wijzigen. “Het is opnieuw een en-en-verhaal van informeren, opleiden, communiceren, sensibiliseren en handhaven.”

De Vlaamse overheid levert al heel wat inspanningen om de problematiek rond afleiding in het verkeer binnen haar bevoegdheden aan te pakken. Naast de lopende campagne van VSV besteden we ook op andere vlakken aandacht aan deze problematiek denk o.a. aan de verkeersweken op scholen, de workshop voor bedrijven ‘focus op de weg’ of het terugkommoment voor beginnende bestuurders waar ook heel wat aandacht besteed wordt aan de gevaren over afleiding in het verkeer, ook in het praktijkgedeelte.

Pakkans verhogen

Ook hier is handhaving zoals steeds het sluitstuk binnen de aanpak voor meer verkeersveiligheid. In de eerste helft van 2022 stelde de politie in Vlaanderen 33.567 inbreuken vast betreffende gsm-gebruik tijdens het rijden. Handhaving behoort tot de bevoegdheid van de federale regering, vanuit Vlaanderen is minister Peeters vragende partij om de pakkans te verhogen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief