11 september 2024
Minister Peeters: “Participatie is de fundering van de definitieve…
Lees meer
Nieuws
25 maart 2020
De federale regering, de Nationale Bank van België en de financiële sector slaan de handen in elkaar om de kredietverlening aan particulieren, zelfstandigen en bedrijven in stand te houden.
Het coronavirus bedreigt niet alleen onze gezondheid, het treft ook onze economie bijzonder hard. Een grote groep werknemers komt in tijdelijke werkloosheid en heel wat bedrijven en zelfstandigen moeten verplicht de deuren sluiten. Andere bedrijven en zelfstandigen zien zich verplicht hun activiteiten sterk af te bouwen omdat ze niet langer aan de vereiste onderdelen geraken of omdat klanten wegblijven.
In het kader van het Federaal Plan voor Sociale en Economisch Bescherming nam de federale regering al een hele reeks uitzonderlijke maatregelen om de economische schok voor werknemers, zelfstandigen en bedrijven op te vangen. Zo is er onder meer uitstel van betaling op het vlak van de personenbelasting, bedrijfsvoorheffing, btw en sociale bijdragen. Dat geeft een buffer om de eerste financiële schok op te vangen. Ook de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werd versoepeld en voor zelfstandigen werd een overbruggingsrecht ingesteld.
Vaste kosten en cashflow problemen
Toch blijven heel wat bedrijven, zelfstandigen en particulieren met belangrijke vaste kosten zitten. Ze moeten leningen aflossen, huur betalen en facturen voldoen, met cashflowproblemen tot gevolg.
Alexander De Croo, minister van Financiën: “Dit is een uitzonderlijke crisis die om uitzonderlijke maatregelen vraagt. We zetten op dit moment alles op alles om te voorkomen dat gezonde bedrijven overkop gaan en gezinnen in betaalproblemen komen. Dat zou een negatieve spiraal op gang brengen en de huidige crisis alleen nog maar groter maken. We doen er dan ook alles aan om gezinnen en bedrijven bij te staan.”
Johan Thijs, voorzitter Febelfin: “De Belgische banken willen de economie maximaal ondersteunen in deze moeilijke periode. Ze gaan een ongezien inspanning doen ten aanzien van het bedrijfsleven en van de particulieren die de financiële gevolgen van de crisis ondergaan. De doelstelling is om alle kansen te geven om snel naar een normalisatie van de situatie te gaan, met het minst mogelijk schade op alle vlakken. In één woord: de banksector ondersteunt maximaal de continuïteit van de Belgische bedrijven en particulieren.”
“We moeten absoluut vermijden dat bedrijven, zelfstandigen en gezinnen die voor de Coronacrisis geen financiële problemen hadden door de zware schok die deze pandemie veroorzaakt in moeilijkheden komen,” zegt Gouverneur Pierre Wunsch. “Door het maatregelenpakket dat we vandaag bekend maken zetten we een flinke stap in die richting. Ons land lanceert een financiële bazooka om de kredietverlening aan Belgische bedrijven en zelfstandigen ook in de crisismaanden te vrijwaren en om eventuele problemen daarbij op te vangen. De banken zullen daarenboven aan Belgische bedrijven, zelfstandigen en particulieren die te maken krijgen met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis een moratorium van zes maanden aanbieden op bestaande kredieten. Zowel de banken als de overheid hebben een zeer aanzienlijke inspanning geleverd. De centrale banken van het eurogebied, zoals jullie Nationale bank van België samen met de ECB, doen alles wat noodzakelijk is om de gevolgen van deze crisis. ”
Uitstel van betaling en garantieregeling
Om de financiering aan gezinnen, zelfstandigen en bedrijven in deze moeilijke periode te vrijwaren, heeft de federale regering op initiatief van de Minister van Financiën en met ondersteuning van de Nationale Bank van België, een overeenkomst uitgewerkt met de financiële sector.
Deze overeenkomst bestaat uit twee pijlers:
De garantieregeling zal de volgende kenmerken hebben.
Alle nieuwe bijkomende kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden (excl. herfinancieringskredieten) die tot en met 30 september 2020 worden verstrekt, zullen onder de garantieregeling vallen.
Dat betekent dat als we naar een redelijk klassieke economische crisis gaan, alle verliezen door de financiële sector worden gedragen. In dat geval is er geen kost voor de overheid. Wanneer we echter te maken krijgen met een zeer uitzonderlijke economische crisis, neemt de overheid een stuk van de kost op zich. Over de afgelopen tien jaar (inclusief tijdens de financiële crisis van 2008-2009) bedroeg het maximale verlies ongeveer 1%. De nieuwe garantieregeling die werd overeengekomen, houdt in dat de overheid tussenkomt in de kosten wanneer de economische crisis minstens drie keer zo zwaar is als de financiële crisis van 2008-2009.
De Nationale Bank van België zal samen met Febelfin een systeem van monitoring opzetten om de garantieregeling evenals de engagementen van de sector op te volgen.
“Vorige week heb ik de Belgische banken opgeroepen een bijzondere inspanning te doen. Ik ben dankbaar dat zij akkoord gaan om ten volle hun rol te spelen en een verregaand engagement op zich nemen om mee onze gezinnen en bedrijven bij te staan in deze moeilijke periode,” besluit minister van Financiën De Croo.