Nieuws

11 december 2020

Gedeeltelijke heropstart rijopleidingen en -examens vanaf 14 december

Vanaf maandag 14 december kunnen bepaalde rijopleidingen en -examens weer plaatsvinden. Het gaat dan onder andere om alle theorielessen en -examens, de praktijklessen en -examens voor motoren en bromfietsen, én de opleidingen en examens voor professionele bus- en vrachtwagenchauffeurs. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Ik ben alvast erg tevreden met deze gedeeltelijke heropstart. “Mensen kunnen opnieuw werk maken van hun theoretisch rijexamen. Dat is een eerste stap vooruit. Daarnaast is dit goed nieuws voor de logistiek en de sector van het personenvervoer. Toch blijf ik mijn oproep herhalen, laten we ook de praktische examens categorie B terug op starten, mits alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. ”

De rijopleidingen en rijexamens werden naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen van 30 oktober 2020 tijdelijk opgeschort tot en met 13 december 2020. Vanaf maandag 14 december kunnen bepaalde activiteiten weer plaatsvinden.

Blijven opgeschort: rijopleidingen en -examens voor rijbewijs B, BE en G en het terugkommoment
De volgende opleidingen en examens blijven opgeschort volgens de beslissingen van het overlegcomité van 30 oktober:

  • Praktijklessen en -examens voor rijbewijs B, B+E en G.
  • Het terugkommoment.

De wettelijk voorziene termijnen voor de opleidingen en examens werden eerder alvast verlengd tot en met 30 september 2021, ook voor rijbewijs B (alsook B+E en G) en het terugkommoment. Personen van wie het theorie-examen en voorlopig rijbewijs verloopt of die het terugkommoment moeten volgen, krijgen zo voldoende tijd om een nieuwe afspraak in te plannen.

Rijscholen beslissen zelf over heropstart
Rijscholen beslissen zelf wanneer ze welke activiteiten effectief hervatten. Ze doen dat in functie van hun planning en de noodzakelijke voorbereidingen om deze activiteiten in veilige omstandigheden te laten plaatsvinden. Neem contact op met uw rijschool voor verdere praktische informatie.

De examencentra starten maandag opnieuw op
De examencentra zullen maandag 14 december effectief opstarten voor alle toegelaten categorieën en ook bereikbaar zijn om afspraken te maken. Opgelet: er kunnen nog geen afspraken gemaakt worden voor de praktijkexamens voor categorie B.

Worden hervat: alle theorielessen en -examens én de praktijklessen en -examens voor rijbewijzen motoren en bromfietsen
De volgende opleidingen en -examens kunnen weer worden opgestart omdat ze georganiseerd kunnen worden met respect voor de afstandsregels:

  • De theorielessen en -examens voor alle categorieën.
  • De praktijklessen en -examens voor rijbewijs A voor motoren en AM voor bromfietsen.

Worden hervat: opleidingen en examens voor professionele bus- en vrachtwagenchauffeurs

De praktijklessen en -examens voor rijbewijs C voor vrachtwagen en D voor bus of autocar kunnen weer worden opgestart. Het is belangrijk dat deze activiteiten weer kunnen plaatsvinden omdat ze essentieel zijn voor de logistieke sector en de sector van het personenvervoer.

De nascholing vakbekwaamheid voor rijbewijs C en D (code 95) werd al opgestart op 1 december.

Worden hervat: opleidingen en examens voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

Ook de opleidingen en examens van bestuurders en veiligheidsadviseurs voor het vervoer van gevaarlijke stoffen kunnen weer worden opgestart.


Meer info

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief