Nieuws

22 september 2023

Geluidsschermen fietssnelweg langs E411 omgetoverd tot anderhalve kilometer lange muurschildering

  • 1.500 meter lange muurschildering, eerste fase van 500 meter net gerealiseerd
  • Natuurschilderingen en inventief geluidsspoor geïnspireerd op lokale vogelsoorten
  • Aangebracht op geluidsschermen die fietssnelweg F204 scheiden van drukke E411
  • In samenwerking met Belgisch kunstenaarscollectief Treepack

HOEILAART/OVERIJSE – Langs de E411, op de grens van Hoeilaart en Overijse, bouwt De Werkvennootschap (Vlaamse Overheid) momenteel de nieuwe fietssnelweg F204 richting Brussel. Aan de Joseph Kumpsstraat in Hoeilaart zijn de werken volop aan de gang. De geluidsschermen die de fietsers en het drukke autoverkeer scheiden zijn er omgetoverd tot een verrassend schouwspel. Op de eerste 500 meter schermen bracht het Leuvense kunstenaarscollectief Treepack al een prachtige muurschildering aan. De tekening zal de komende maanden verder lopen op 1.000 meter nog te plaatsen schermen, goed voor 1500 meter geluidsschermen met een kunstige toets. Volgend jaar is de anderhalve kilometer lange muurschildering afgerond.

Minister Lydia Peeters: ‘Het fietsnetwerk langs en over de Ring rond Brussel groeit dag na dag. Zeker ook hier aan de oostkant. We vinden het daarbij belangrijk dat de infrastructuur de omgeving zo min als mogelijk verstoord. De houten fietsbrug die we eind dit jaar installeren over het Vierarmenkruispunt is natuurlijk een opvallend voorbeeld. Maar ook met prachtige muurschilderingen zorgen we voor harmonie tussen onze werken en de omgeving. Dat deden we onlangs nog in de vernieuwde fietstunnel aan de Welriekendedreef. Maar wat nu langs de E411 wordt gepresteerd is echt wel formidabel. Een muurschildering van 1500m lang, het komt zelden voor.’

Natuurschildering en inventief geluidsspoor gebaseerd op lokale vogelsoorten

Het aanbrengen van een muurschildering gericht naar snel autoverkeer is een uitdaging. De tekening kan geen kleine details bevatten want die worden niet opgemerkt en het kunstwerk mag automobilisten ook niet te veel afleiden. Anderzijds moet het wel sfeer brengen en in lijn zijn met de omgeving.

Na een studie van de regio ontstond het idee om de geluiden uit de omringende natuur te vertalen in een geluidsspoor van vier natuurlijke kleuren die over elkaar heen golven. Plaatselijke vogels werden vervolgens verwerkt in het kunstwerk. Kenners herkennen ongetwijfeld de kleine karekiet, bosuil, bosrietzanger, kauw en ijsvogel.

F204 belangrijke schakel in fietsnetwerk aan oostzijde Ring rond Brussel

Op maandag 21 augustus 2023 startte De Werkvennootschap met de aanleg van de F204, een belangrijke ontbrekende schakel in het fietsnetwerk aan de oostzijde van de Ring rond Brussel. Tussen de Joseph Kumpsstraat (Hoeilaart) en Jezus-Eik (Overijse) wordt de eerste fase van een nieuwe vlotte fietssnelweg richting Brussel aangelegd. Fietssnelweg F204 zal uiteindelijk vanaf de Rameistraat (Overijse) tot aan het ADEPS-sportcomplex in Oudergem lopen. Het zo goed als vlakke traject van 9 kilometer langs de E411 biedt fietsers in de toekomst een veilige verbinding tussen de Waalse Gewestgrens en Brussel. Voor deze eerste fase van de F204 financiert Vlaanderen een bedrag van 4,8 miljoen euro.

Belgisch Kunstenaarscollectief

De muurschildering is een realisatie van Treepack. Dit Leuvens kunstenaarscollectief is gespecialiseerd in het opwaarderen van publieke ruimtes. De afgelopen jaren verfraaiden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art. “We gebruiken de kracht ven de lokale, aanwezige elementen om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek.” aldus de kunstenaars.

Werken aan de Ring

Fietssnelweg F204 is een onderdeel van het programma ‘Werken aan de Ring’. Met dit programma werkt De Werkvennootschap, een projectvennootschap die door de Vlaamse Overheid werd opgericht om grote infrastructuurprojecten te verwezenlijken, aan een betere mobiliteit en leefbaarheid op en rond de Ring rond Brussel. Om dit te realiseren wordt de komende jaren geïnvesteerd in beter openbaar vervoer, heraanleg van de Ring en vlottere fietsverbindingen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief