Nieuws

18 december 2020

Gepaste aandacht voor de ‘Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer’

De Mobiliteitscentrale ‘Aangepast Vervoer’ (MAV) is een centraal contactpunt waar personen met een beperkte mobiliteit terecht kunnen voor specifieke mobiliteits- en vervoersvragen op vlak van toegankelijk en aangepast vervoer. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters ondersteunt met 1,33 miljoen euro deze specifieke mobiliteitscentrale. “Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen soms hun weg niet vinden in het vervoersaanbod en de Mobiliteitscentrale ‘Aangepast Vervoer’ kan hen daarbij helpen. Zij kunnen bij een MAV terecht met hun vragen en er wordt gezocht naar het meest geschiktste vervoer voor de aanvrager”, zegt Peeters.

De uitrol van de basisbereikbaarheid is voorzien voor eind 2021. Onderdeel daarvan is de oprichting van een Mobiliteitscentrale die het Vervoer op Maat operationeel gaat aansturen. Momenteel loopt de gunningsprocedure voor deze Mobiliteitscentrale.

Specifiek voor personen met een mobiliteitsbeperking werden er provinciale 'Mobiliteitscentrales Aangepast Vervoer' (MAV’s) opgericht en deze zijn als het ware de voorlopers van deze Mobiliteitscentrale. De MAV’s coördineren de mobiliteitsvragen en werken aan oplossingen op maat voor personen met een mobiliteitsbeperking. Personen met een mobiliteitsbeperking kunnen met hun vervoersvragen bij deze MAV’s terecht waar er gezocht wordt naar de meest geschikte vervoersoplossingen: aangepaste liftbussen, vrijwilligerswerkingen of combinaties met openbaar vervoer. Bovendien kunnen gebruikers in veel gevallen aanspraak maken op een financiële tussenkomst voor hun vervoer.

Er is een sterke toename in het aantal vervoersaanvragen bij MAV’s. Het aantal aanvragen dat MAV Antwerpen behandelde in de eerste vier maanden van 2019 steeg met 66% tegenover dezelfde periode in 2018. Ook bij MAV Vlaams-Brabant steeg het aantal uitgevoerde ritten met 38% van 2018 naar 2019.

De 'Mobiliteitscentrale(s) Aangepast Vervoer' krijgen jaarlijks projectsubsidies voor het uitvoeren van deze taak. De Vlaamse regering keurde op 18 december 2020 hiervoor de subsidiedossiers voor de MAV’s in provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant goedgekeurd. Eerder werd er al via Ministerieel Besluit de subsidies voor de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen goedgekeurd door minister Peeters.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen via de 'Mobiliteitscentrales Aangepast Vervoer' rekenen op ondersteuning om zich te verplaatsen van punt A naar punt B. Het is als het ware een aanspreekpunt waar zij terecht kunnen met al hun mobiliteits- en vervoersaanvragen. In totaal trekken we 1,3 miljoen euro uit voor deze MAV’s. Eind 2021 zullen deze MAV’s voortgaan onder de noemer ‘Vervoer op Maat’ binnen de overkoepelende Mobiliteitscentrale”.


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief