Nieuws

22 januari 2020

Grootschalige aanpassingswerken jaagpad fietssnelweg F20 langs kanaal naar Charleroi

De Vlaamse Waterweg nv start begin februari met het aanpassen van het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi tussen Waterloobrug (Halle) en het viaduct van de ring rond Brussel (Sint-Pieters-Leeuw). De werken kaderen in de opwaardering van het Kanaal. Het toekomstige jaagpad zal bovendien deel gaan uitmaken van fietssnelweg F20 Halle-Brussel. De verdere uitbouw van een fietssnelwegennet moet bijdragen aan de mobiliteit in de Vlaamse rand. De werken worden medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Vlaams-Brabant. Later op het jaar starten nog bijkomende fietsinfrastructuurwerken door Haviland in opdracht van de betreffende gemeenten, gefinancierd via provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen (Fietsfonds).

Op 1 februari 2020 start aannemer Hoogmartens Wegenbouw nv in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv met aanpassingswerken aan het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi. Op het grondgebied van gemeentes Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Drogenbos en Halle zal het jaagpad over een lengte van 4,7 kilometer verder landinwaarts worden gelegd. Dit gebeurt in functie van de toekomstige verbreding van het Kanaal. Waar onvoldoende plaats is om het jaagpad te verleggen (over een lengte van 2,8 kilometer), zal het jaagpad worden verbreed naar 4 m.

Het aangepaste jaagpad zal deel uitmaken van fietssnelweg F20 Halle-Brussel; ook bekend als Kanaalroute Zuid. De fietssnelweg is onderdeel van een netwerk van fietssnelwegen tussen de gemeentes in de Vlaamse rand en Brussel. Het netwerk van fietssnelwegen heeft als doel het aantal fietsverplaatsingen in de regio sterk te verhogen en zo de verkeerscongestie in de Vlaamse rand te verminderen. De Vlaamse overheid heeft de coördinatie van de uitbouw van deze fietssnelwegen toevertrouwd aan de provincie Vlaams-Brabant.

Maatregelen voor een vlotte doorstroming

De werken gebeuren in twee fasen. De aannemer start op 1 februari 2020 met het traject tussen Waterloobrug (Halle) en sluis Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw). Zonder onvoorziene omstandigheden zullen de werken in september klaar zijn. Tijdens deze eerste fase geldt een omleiding via de linkeroever van het kanaal tussen de Waterloobrug en de sluis van Lot en tussen de sluis van Lot en de sluis van Ruisbroek via de Frans Walgraevensstraat (zie kaartjes).

Aansluitend komt het traject tussen sluis Ruisbroek en het viaduct van de ring rond Brussel aan de beurt. De timing hiervan is afhankelijk van het voltooien van de oeverwerken. Als die volgens planning verlopen, zal de tweede fase eerste helft 2021 worden uitgevoerd.

De Vlaamse overheid investeert hier ruim 2 miljoen euro voor het fietscomfort in de Vlaamse rand. Zij kan daarvoor rekenen op steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (circa 880.000 euro) en van de provincie Vlaams-Brabant (circa 440.000 euro).

“Ik wil meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor de fiets”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “Dit is een gerichte investering om het fietscomfort op de fietssnelweg Halle-Brussel te verhogen en die fietssnelweg aantrekkelijker te maken voor pendelaars die op zoek zijn naar een alternatief voor de file.”

Waarom een breder Kanaal?

Het Kanaal naar Charleroi staat een grondige facelift te wachten. De beperkte afmetingen en diepgang van het Kanaal zijn vandaag een belemmering voor moderne schepen. Een reeks van ingrepen moet het Kanaal toegankelijker en aantrekkelijker maken voor schepen tot 1.350 ton en drie containerlagen hoog en draagt bij aan de modal shift van de weg naar de waterweg. Eén schip van 1.350 ton houdt maar liefst 60 vrachtwagens van de baan en betekent minder fijn stof en CO2 in de lucht.

Nog meer werken vanaf najaar 2020

Provincie Vlaams-Brabant voerde in 2017-2018 een studie naar knelpunten op de F20, in samenwerking met de gemeenten. Meerdere kruispunten bleken onduidelijk en onveilig, en enkele stukken scoren erg slecht op fietscomfort. Vanaf zomer/najaar 2020 zullen vier knelpunten (her)aangelegd worden, kruispunten worden ingericht zodat de fietser met voorrang kan oversteken. Concreet gaat het om 4 werven: Klabbeeksesteenweg, aantakking Malheidebrug en Roggemanskaai/Leroystraat-Vanhamstraat in Halle, Sashoek in Beersel en Sasplein in Sint-Pieters-Leeuw. Intercommunale Haviland zal de werf opvolgen in opdracht van de gemeenten. Provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen zorgen via het Fietsfonds voor kostendekkende subsidies en investeren samenruim 1,6 miljoen euro.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief