Nieuws

19 april 2022

Herinrichting Antwerpsesteenweg (N70) in Oostakker van start

Het Agentschap Wegen en Verkeer, stad Gent en Farys starten vandaag met de werken aan de Antwerpsesteenweg (N70) in Oostakker. Samen gaan ze de drukke gewestweg herinrichten, zodat die veiliger wordt voor alle weggebruikers, en zeker voor fietsers. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, burgemeester Mathias de Clerq en Gents fractievoorzitter voor Open Vld Stephanie D'Hose legden deze ochtend samen met de familie van Nikita Everaert bloemen bij het eerbetoon aan het overleden meisje. Nikita overleed in 2018 bij een verkeersongeval op de Antwerpsesteenweg (N70). Haar eerbetoon verhuist tijdens de werken naar een nieuwe, tijdelijke locatie. De werken zullen zo’n twee jaar duren, tot de zomer van 2024.

6,7 miljoen euro voor een veilige Antwerpsesteenweg (N70)

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: Vandaag starten de werken aan de Antwerpsesteenweg (N70) in Oostakker en pakken we het gevaarlijk punt bij de Orchideestraat aan. We zorgen ervoor dat de volledige zone rond de kruispunten op de N70 in Oostakker veiliger wordt gemaakt. Hiervoor voorzien we veiligere fietspaden, overzichtelijkere kruispunten met conflictvrije lichtenregeling en een verhoogde berm om gevaarlijke afslag en keerbewegingen onmogelijk te maken. We hebben er voor gezorgd dat de witte fiets van Nikita kan blijven staan en hebben deze een nieuwe plaatsje gegeven aan het begin van de Orchideestraat. Ondanks het feit dat het kruispunt nu wordt aangepakt, moet de fiets blijven staan. Laat Nikita een constante herinnering en oproep zijn om te werken en te zorgen voor meer verkeersveiligheid.”

Eerbetoon overleden Nikita krijgt nieuwe, tijdelijke bestemming

In Oostakker komen de huidige op- en afritten van de R4 uit op twee kruispunten met de Antwerpsesteenweg (N70). Deze kruispunten met verkeerslichten zijn druk, onoverzichtelijk voor alle weggebruikers, en zeker voor fietsers. In 2018 overleed de 16-jarige Nikita Everaert toen ze onderweg naar school werd aangereden door een vrachtwagen aan het kruispunt met de Orchideestraat. Dat kruispunt wordt nu als eerste aangepakt. Tijdens de werken verhuist de witte fiets van Nikita, die als eerbetoon langs de Antwerpsesteenweg (N70) staat, naar een andere, tijdelijke locatie aan het begin van de Orchideestraat. Op de nieuwe locatie kan de witte fiets gedurende de werken blijven staan. De familie van Nikita legde er vandaag bloemen neer, samen met Vlaams minister Lydia Peeters. Dat was meteen de symbolische start van de werken.

Fase 1 van 19 tot 22 april

Om de hinder voor buurtbewoners, handelaars en doorgaand verkeer te beperken, verlopen de werken gefaseerd. Tot en met het bouwverlof 2022 zijn er 5 fasen voorzien rondom het kruispunt van de Antwerpsesteenweg (N70) met de Orchideestraat. In fase 1 (19-22 april) worden enkele tijdelijke verhardingen aangelegd in de Orchideestraat en aan de noordzijde van de Antwerpsesteenweg (N70) (tegenover de aantakking met de Orchideestraat). Dankzij die tijdelijke verhardingen kan verkeer ter hoogte van het kruispunt in de latere fasen mogelijk blijven.

Verkeer richting Destelbergen volgt omleiding

Van 19 tot 22 april kunnen voetgangers en fietsers de werfzone steeds passeren. Voor het autoverkeer zijn er wel enkele aanpassingen (dezelfde als tijdens de voorbereidingen eerder deze maand):

  • In de Orchideestraat blijft verkeer in twee richtingen mogelijk op versmalde rijstroken.
  • Op de Antwerpsesteenweg (N70) verloopt het verkeer in beide richtingen over één rijstrook.
  • Verkeer dat wil afslaan naar de R4 richting Destelbergen, houdt rekening met enkele wijzigingen:
  • Vanuit Lochristi is het niet mogelijk om via de Orchideestraat te rijden. Als alternatief neemt het verkeer de R4 richting Euro Silo, om te keren aan complex Schansakker.
  • Vanuit Gent is er geen rechtsafslagstrook richting de R4. Zij kunnen wel vanop de beschikbare enkele rijstrook rechts afslaan.

Tot het bouwverlof werken aan en rond kruispunt

Farys maakt van de wegenwerken gebruik om een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen in de hele projectzone. In fasen 2 t.e.m. 5 vinden de eigenlijke wegen- en rioleringswerken in en rond het kruispunt plaats. Tijdens fase 2 (eind april-midden mei) is de volledige breedte van de Antwerpsesteenweg (N70) opnieuw beschikbaar, inclusief de rechtsafslagstrook richting de R4 vanuit Gent. De andere aanpassingen blijven geldig. Na het bouwverlof starten de werken aan de andere stukken van de Antwerpsesteenweg (N70). Meer info over de verschillende fasen en verkeershinder is te vinden op www.wegenenverkeer.be/oostakker.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief