Nieuws

10 oktober 2023

Herinrichting Evence Coppéelaan krijgt vorm

De herinrichting van de Evence Coppéelaan is momenteel in volle gang en het project verloopt volgens schema. Het nieuwe, groene profiel van de straat begint duidelijk vorm te krijgen. Centraal werden de eerste grachten aangelegd om water te kunnen opvangen en de definitieve ontharding van een gebied ter grootte van een voetbalveld is een feit. Het gaat om één van de grootste onthardingsprojecten in Vlaanderen. Waarin Stad Genk samenwerkt met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Omgeving.

Sinds de aanvang in augustus werd er aanzienlijke vooruitgang geboekt, wat veelbelovend is voor wat er nog komen gaat. “We zijn enthousiast over de vooruitgang die we hebben geboekt bij de herinrichting van de Evence Coppéelaan. Het is een bewijs van de vastberadenheid van Genk om de stad te vernieuwen en de levenskwaliteit van de gemeenschap te verbeteren. We kijken vol vertrouwen uit naar de volgende stappen van dit project", vertelt schepen van externe werken Karel Kriekemans.

De werkzaamheden zijn opgedeeld in vijf afzonderlijke fasen. Op dit moment bevinden we ons in de eerste fase, gericht op de zone tussen de Westerring en de AVEVE-winkel, gestart op 8 augustus 2023 en lopende tot en met november 2023. In deze zone worden gedurende de werken zowel de rijwegen als fietspaden onderbroken, terwijl deze in de overige zones ongestoord in gebruik blijven.

Met de herinrichting van de Evence Coppéelaan komt er een einde aan de overmaatse, hoofdzakelijk op de wagen gerichte, verbinding tussen Winterslag/C-mine en het centrum. In de plaats komt er veel meer ruimte voor groen, watervoorzieningen en voor de zachte weggebruiker (fietsen en wandelen).

“Met dit project zetten we met het Agentschap Wegen en Verkeer onze schouders onder een kwalitatieve verbinding met meer groen en ruimte voor de actieve weggebruikers in het bijzonder, dit tussen de stadskern, het station en C-Mine. Ik zie de herinrichting van de Evence Coppéelaan als een perfecte testcase voor heel wat andere projecten in Vlaanderen. Wij dragen met AWV dan ook 2 miljoen euro bij aan deze duurzame transformatie”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Alle autoverkeer wordt samengebracht aan één zijde en het parkeren wordt gebundeld in enkele compacte parkeerzones. Verschillende pleinen over de rijweg heen moeten zorgen voor een betere oversteekbaarheid voor fietsers en wandelaars. Met de heraanleg wordt ook de riolering aangepakt en worden er hemelwatervoorzieningen ingepast. De herinrichtingswerken worden eind 2024 afgerond.

© Stad Genk

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief